A 2006. évi Bay Zoltán tiszteletére rendezett emlékversennyel kapcsolatos anyagok:

- Felhívás a DM-ben
- 1.forduló feladatai
- 2.forduló feladatai
- 3.forduló feladatai
- Eredményhirdetés

Kiírás

Kísérletes verseny a DM-ben

JÁTSSZUNK FIZIKÁT!


  A Szegedi Tudományegyetem Kísérleti Fizikai Tanszéke és az Eötvös Loránd Fizikai Társulat Csongrád megyei Csoportja 3 fordulós versenyt hirdet a Délmagyarország és a Délvilág napilapokban az egykori szegedi professzor, Bay Zoltán tiszteletére, fizikai kísérletekből általános és középiskolás diákok számára.

  Immár hagyományként, hetedik alkalommal hirdetünk kísérletes versenyt a Délmagyarország és a Délvilág napilapokban. Ebben az évben Bay Zoltánra emlékezünk, akinek a vezetésével éppen 60 éve észleltek először Európában radarvisszhangot a Holdról, és akinek a javaslata alapján vezették be a fénysebességre alapozott méterszabványt.
  A verseny arra igyekszik ösztönözni az általános és középiskolás diákokat, hogy fedezzenek fel néhány érdekességet a körülöttük levő világban. Lapunk három héten keresztül (legelőször e héten) három megoldandó kísérleti feladatot közöl. A résztvevőknek a feladatok megoldásait, a kísérletek körülményeit, az azokból származó tapasztalatokat és a jelenségek magyarázatait kell elküldeniük, kísérletenként legfeljebb egy A4-es lapon. A megoldásokat jól érthetően, pontosan kell megfogalmazni. A saját készítésű eszközök rajzai, fotói segítik a megoldások értékelését. A feladatok szövege mellett egy-egy idézet is található Bay Zoltánról. Egy kis kutatómunkával az idézetekre vonatkozó kérdésekre is válaszolni tudnak a versenyzők. A megoldásokat a név, lakcím, telefonszám, életkor, osztály és az iskola nevének feltüntetésével várják a szervezők.

  A legötletesebb és legszorgalmasabb beküldők jutalomban részesülnek és meglátogathatják az SZTE Kísérleti Fizikai Tanszékét, bemutathatják kísérleteiket 2006. március 31-én délután 3 órakor az ünnepélyes eredményhirdetésen.

Internet elérhetőség: www.physx.u-szeged.hu/modszertan


1. forduló

1. forduló

  Bay Zoltán a Debreceni Református Kollégiumban az első naptól kezdve ugyanazon diák mellett ült 8 éven keresztül. Ki volt az egykori padtársa, aki így emlékezett vissza első találkozásukra:

"Első tízpercben a
nagyudvaron, ahol a fiúkat
bámultam, árván, vad játékukat,
jött valaki, s halkan, objektíven,
így szólt hozzám: "Ha nem játszol te sem,
ne nézzük együtt a többieket?"
Megörültem. Kezeltünk. "A neved?"
"Bay Zoltán." Szép arca, szeme volt.
Az első barát? Magányom oszolt. "

1.  Vegyél egy fém ruhafogast (drótból készült vállfát) a kezedbe úgy, hogy a kampós része lefele álljon. A felső, egyenes drót-darabot hajlítsd úgy meg a közepén egy "púpot " képezve, hogy az ujjad körül majd forgatni tudd. Tegyél egy pénzérmét a kampóra és ügyesen egyensúlyozva forgasd meg a rendszert az ujjad, mint tengely körül (lásd a fenti képet). Mi történik a pénzérmével? Változtasd az érme nagyságát! Mit tapasztalsz? Mi a magyarázat?

2.  Sörkristályt állíthatunk elő, ha egy kis pohár (kb. 50 ml) sörben kevés, kb. 5-10 g keserűsót (MgSO4) oldunk fel. Az oldatot tiszta ecsettel vízszintesen elhelyezett, füzetlap nagyságú üveglapra, vagy átlátszó fóliára egyenletesen kend fel. Várd meg, míg az oldat megszárad. Figyeld meg a kapott képződményt, vizsgáld meg, hogyan függ a kristályosodás különböző paraméterektől (pl. hőmérséklet, szennyezettség, stb.).

3.  Karton- vagy rajzlapból készíts egy dobozt. Mérete egyezzen meg egy tartós-tejes dobozéval. Moss tisztára egy tartós-tejes dobozt. Helyezz egy mobiltelefont először a papír, majd a tejes dobozba. Egy másik telefonról hívd fel a dobozba rejtett mobilt. Mit tapasztalsz? Magyarázd meg a tapasztaltakat!

  Az I. forduló megoldásainak beküldési határideje: 2006. március 9.

Cím:

Dr. Papp Katalin
SZTE, Kísérleti Fizikai Tanszék
Szeged, Dóm tér 9. 6720
Jelige: Játsszunk fizikát!


2. forduló

2. forduló

   " ... 1944 novemberében Budapesten, egy lágymányosi ügyvéd lakásán találkoztunk. Magyarosan megöleltük egymást. Meghatott, hogy szemtől szemben vagyok a jó baráttal. Az örökké friss ......... vidáman nevetett rám, én is elnevettem magam, amikor megláttam hosszú szakállát és fekete szemüvegét. "
  Ki az a híres tudós, akivel Bay Zoltán a szegedi professzorsága idején bensőséges munkatársi, baráti kapcsolatot alakított ki? Hogyan kezdődött az ismeretségük?

1.  Egy nagyobb szöget üss be egy fadarabba. A szög tetejére próbálj meg minél több ugyanolyan méretű szöget elhelyezni más eszköz felhasználása nélkül! Milyen elrendezésben tudtad a legtöbb szöget egyensúlyozni a függőleges szög tetején?

2.  Készíts otthon megtalálható eszközökből könnyen elforduló iránytűt! írd le milyen eszközöket használtál fel!

3.  Eldobható papírpelenka külső burkolatát távolítsd el. Ezután a belső vattát helyezd egy zacskóba, majd rázd ki a vattában található vízmegkötő polimer anyagot. Vedd ki a vattát a zacskóból, amelynek alján így egy kis adag vízmegkötő port találsz. Szemcseppentő segítségével csepegtess vizet a vízmegkötő port tartalmazó zacskóba. Hány csepp vizet tud megkötni az adott mennyiségű por? Tervezz mérési eljárást a vízmegkötő-képesség meghatározására! Végezz méréseket!

  A II. forduló megoldásainak beküldési határideje: 2006. március 16.

Cím:

Dr. Papp Katalin
SZTE, Kísérleti Fizikai Tanszék
Szeged, Dóm tér 9. 6720
Jelige: Játsszunk fizikát!


3. forduló

3. forduló

   "Berlinben ismerkedtünk össze 1928-29-ben, majd amikor 1948-ban véglegesen kimentem Amerikába, újra összehozott bennünket a sors. Ő akkor már Princetonban az Advanced Studies vezető professzora volt, a számítógépek alapelvének kidolgozója. Éppen a gépek tökéletesítésén dolgozott, amikor New Yorkban találkoztunk, s megkérdezte tőlem: hallottam az elektronsokszorozó számlálódról, vajon lehetne-e segítségével a számítógépek műveleti sebességét gyorsítani? Megkértem, mondja el, pontosan mire gondol. Azt válaszolta: a számítógépem jelenleg egymillió műveletet végez másodpercenként, én azonban ezt a számot százmillióra szeretném emelni. Lehetséges ez? Elvileg elképzelhető a másodpercenkénti egymilliárdos műveleti sebesség is, a gyakorlati megvalósításon azonban töprengenem kell - válaszoltam. Később írtam neki és előadtam az ötletemet... "
  Ki az a tudós, aki Bay Zoltán barátjaként felvetette az idézetben olvasható kérdést és aki sajnos betegsége miatt már nem vehetett részt a javasolt módszer kidolgozásában?

1.  Egy nem túl feszesre felfújt lufin keresztül fűzz át egy kötőtűt anélkül, hogy a lufi kidurranna! Milyen módszerekkel és eszközökkel sikerül ezt megtenned? Mi a magyarázata a szokatlan "mutatványnak "?

2.  Szerezz be egy ún. hajlítható (flexibilis) party szívószálat. A szívószálat hajlítsd meg derékszögben, annak harmonikaszerű részénél. így egy pipa alakot állíthatsz elő. A harmonikaszerű rész alján fúrj egy kis lyukat. Fűzz át egy kb. 20-25 cm hosszú cérnaszálat a lyukon és bujtasd ki azt a "szívószál pipa " rövidebb végén. A cérnaszál végeit kösd vagy ragaszd össze, azaz készíts "végtelenített" hurkot. Ezután a vízszintesen tartott szívószál hosszabbik végénél fújj erősen a szálba. Mi történik a cérnahurokkal? Keresd meg a jelenség magyarázatát!

3.  Készíts vízbontó készüléket egyszerű eszközökből, amelyben az elektródák mindkét végükön jól kihegyezett grafitceruzák. Rajzold le az elrendezést! Milyen jelenséget tapasztalsz? Hogyan tudod eldönteni, hogy melyik elektródán milyen gáz keletkezik?

  A III. forduló megoldásainak beküldési határideje: 2006. március 23.

Cím:

Dr. Papp Katalin
SZTE, Kísérleti Fizikai Tanszék
Szeged, Dóm tér 9. 6720
Jelige: Játsszunk fizikát!


Eredményhirdetés

Eredményhirdetés

  A "Játsszunk fizikát!" Bay Zoltán emlékére rendezett kísérletes fizika verseny eredményei:

I. helyezett: Velez Dániel, Szeged, Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium, 10.évf.
II. helyezett: Gajdács Beáta, Szeged, Deák Ferenc Gimnázium, 10. évf.
II. helyezett: Molnár Martin, Kistelek, Kisteleki Általános Iskola, 7. évf.
III. helyezett: Maróti Julianna és Fodor Zita, Szeged, JGYTF Gyakorló Általános Iskola, 8. évf.

A díjazott versenyzőknek gratulálunk, további sikereket kívánunk!