JÁTSSZUNK FIZIKÁT!

2015 a fény nemzetközi éve - I. forduló

Mely magyar tudós nevéhez kötődik a "fényre szabott" méter kidolgozása? Mi a lényege a "fényre szabott" méternek?  Miként kapcsolódik Szegedhez a tudós munkássága?

 

  1. A 3D-s moziban kapható szemüveg felhasználásával tanulmányozd a fénypolarizáció alapjelenségét (részleges és teljes kioltás). Keress a környezetedben más hétköznapi eszközt, alkatrészt, amellyel ezt a jelenséget vizsgálhatod!
  2. Két különböző anyagi minőségű fém (például horganyzott csavar, rézdrót) segítségével állíts elő energiaforrást (elemet), amely egy fénykibocsátó diódát (LED égőt) képes működtetni.  Használj fel minél többféle, a háztartásban előforduló anyagot (pl. különböző gyümölcsöket, ecetet stb.) a kísérlethez. Hasonlítsd össze az így előállított elemek „erejét”! Mi a közös a kísérletekben? Mi a magyarázat? Milyen színű LED-et a legcélszerűbb választani a kísérlet sikeressége érdekében? 
  1. Alacsony hőmérsékletű hűtőkeveréket állíthatunk elő jég (hó) és konyhasó összekeverésével. Egy nagy tálba készíts hűtőkeveréket, és helyezz bele vízzel (kólával, üdítővel stb.) teletöltött lezárt műanyagpalackot. Néhány óra múlva vedd ki a palackot és nyisd ki. Mi történik? Mi a látottak magyarázata? 

Az I. forduló megoldásainak beküldési határideje: 2015. február 21.

Cím: Dr. Kopasz Katalin

SZTE, Optikai és Kvantumelektronikai Tanszék

6720. Szeged, Dóm tér 9.

Jelige: Játsszunk fizikát! 2015 a Fény Éve

e-mail: kopasz.kata@gmail.com

Internetes elérhetőség: www.physx.u-szeged.hu/modszertan