JÁTSSZUNK FIZIKÁT!

A fény nemzetközi éve alkalmából

Az Eötvös Loránd Fizikai Társulat Csongrád megyei Csoportja és a Szegedi Tudományegyetem Fizikus Tanszékcsoportja 3 fordulós versenyt hirdet fizikai kísérletekből általános és középiskolás diákok számára.


  

2015-ben 16. alkalommal hirdetünk kísérletes versenyt a Délmagyarország és a Délvilág napilapokban.  Ebben az évben csatlakozunk a "2015 a Fény Éve" nemzetközi és hazai program sorozathoz, versenyünket ennek jegyében szervezzük. A verseny arra igyekszik ösztönözni az általános és a középiskolás diákokat, hogy fedezzenek fel érdekességeket a körülöttük lévő világban. Három héten keresztül, hetenként három megoldandó kísérleti feladatot közlünk. A résztvevőknek a feladatok megoldásait, a kísérletek körülményeit, az azokból származó tapasztalatokat és a jelenségek magyarázatait kell elküldeniük, kísérletenként legfeljebb egy A4-es lapon. A megoldásokat jól érthetően, pontosan kell megfogalmazni. A saját készítésű eszközök rajzai, fotói segítik a megoldások értékelését. A kísérleti feladatok szövege mellett a Fény Évéhez kapcsolódó tudománytörténeti kérdés is található. Egy kis kutatómunkával a feltett kérdésekre is válaszolni tudnak a versenyzők.

A megoldásokat a név, cím, telefonszám, életkor, osztály és az iskola nevének feltüntetésével várják a szervezők postai úton, vagy elektronikusan. Csak azokat a megoldásokat fogadjuk el, amelyekhez tartozik szöveges leírás, jegyzőkönyv, jelenség-értelmezés is. Az elektronikusan küldött megoldásokat pdf-formátumban kérjük küldeni, feladatonként legfeljebb 2-2 oldalnyi terjedelemben. Az egyes fájlok nevében szerepeljen a beküldő neve és a forduló száma. A borítékon, vagy az elektronikus küldemény tárgy mezőjében szerepeljen: Játsszunk fizikát!

   A legötletesebb és legszorgalmasabb beküldők jutalomban részesülnek, és bemutathatják kísérleteiket 2015. április 10-én délután 3 órakor az ünnepélyes eredményhirdetésen az SZTE Fizikus Tanszékcsoport Budó Ágoston tantermében.

Feladatok megjelenése a honlapon:

I. forduló: 2015. február 9.

II. forduló: 2015. február 23.

III. forduló: 2015. március 9.

Internetes elérhetőség: www.physx.u-szeged.hu/modszertan

E-mail: kopasz.kata@gmail.com