A 2004. évi Lánczos Kornél emlékversennyel kapcsolatos anyagok:

- Felhívás a DM-ben
- 1.forduló feladatai
- 2.forduló feladatai
- 3.forduló feladatai
- Eredményhirdetés


Felhívás

Kísérletes verseny fizikából

JÁTSSZUNK FIZIKÁT! - emlékezés Lánczos Kornálra

  A Szegedi Tudományegyetem Kísérleti Fizikai Tanszéke és az Eötvös Loránd Fizikai Társulat Csongrád megyei Csoportja három fordulós versenyt hirdet a Délmagyarország és a Délvilág napilapokban fizikai kísérletekből, Lánczos Kornél tiszteletére, általános és középiskolás diákok számára.

  Immár hagyományként, ötödik alkalommal hirdetünk kísérletes versenyt a régió tanulóinak. Ebben az évben Lánczos Kornélra emlékezünk. Lánczos Kornél (1893-1974) a magyar fizika és alkalmazott matematika egyik legnagyobb egyénisége. Kutatásai számos tudományterületet fedtek le, többek között az általános relativitáselméletet, a kvantummechanikát, az alkalmazott matematikát és a tudományos számítási módszertant.

  A verseny arra igyekszik ösztönözni az általános és középiskolás diákokat, hogy fedezzenek fel néhány érdekességet a körülöttük levő világban. Lapunk három héten keresztül (legelőször e héten szombaton) három megoldandó kísérleti feladatot közöl. A résztvevőknek a feladatok megoldásait, a kísérletek körülményeit, az azokból származó tapasztalatokat és a jelenségek magyarázatait kell elküldeniük, kísérletenként legfeljebb egy A4-es lapon. A megoldásokat jól érthetően, pontosan kell megfogalmazni. A saját készítésű eszközök rajzai segítik a megoldások értékelését. A kísérleti feladatok szövege mellett egy-egy idézet is található Lánczos Kornél munkásságával kapcsolatban, melyekre egy kis kutatómunkával könnyen válaszolni tudnak a versenyzők. A megoldásokat a név, cím, telefonszám, életkor, osztály és az iskola nevének feltüntetésével várják a szervezők.

  A legötletesebb és legszorgalmasabb beküldők jutalomban részesülnek és meglátogathatják az SZTE Kísérleti Fizikai Tanszékét, bemutathatják kísérleteiket 2004. március 26-án délután 3 órakor az ünnepélyes eredményhirdetésen.

Internet elérhetőség: www.physx.u-szeged.hu/modszertan

  Figyeld a szombati Délmagyarországot és a Délvilágot!


1. forduló

1. forduló

  Lánczos Kornél doktori dolgozatát a kor egy nagy tudósa számára elküldte véleményezésre, aki 1920 januárjában a következőket válaszolta:
   "Munkáját oly részletességgel olvastam, amit mai túlterheltségem megengedett. Így mondhatom, hogy az derék és eredeti gondolati munka amelynek alapján Ön méltó a doktori cím viselésére. A nekem szánt megtisztelő ajánláshoz szívesen hozzájárulok."
  Ki volt az a Nobel-díjas tudós, aki ezt a jellemzést írta, és akivel ettől kezdve egészen haláláig folyamatos kapcsolatban állt Lánczos Kornél?

1.  Pengesd meg egy villa két belső fogát úgy, hogy mutató és hüvelykujjad között nem túl szorosan tartod a villa nyelét! Ezután a villa nyelének végét érintsd egy asztal lapjához, az asztalra merőlegesen tartva a villát. Egy kis gyakorlás után a megpendített villa fogait egy pohár víz felszínéhez érintve is érdekes jelenséget figyelhetsz meg. Írd le tapasztalataidat! Mi a magyarázat?

2.  Készíts egyszerű eszközökből "búvárt", amely például a tengeralattjárók merülését modellezi! Adj leírást az eszközödről! Milyen elven működik és milyen kapcsolatba hozható Descartes-tal, a híres francia matematikussal, fizikussal és filozófussal?

3.  Hogyan tudod megérni egyszerű eszközök segítségével hajszálad vastagságát? Végezz méréseket és hasonlítsd össze a különböző eljárásokkal kapott eredményeket!

  Az I. forduló megoldásainak beküldési határideje: 2004. március 5.

Cím:

Dr. Papp Katalin
SZTE Kísérleti Fizikai Tanszék
Szeged, Dóm tér 9. 6720
Jelige: Lánczos Kornél


2. forduló

2. forduló

  Lánczos Kornél egyetemi doktorálása után számos külföldi egyetemen és kutató intézetben dolgozott Németországban, az Egyesült Államokban és Írországban. 1973 augusztusában az Eötvös Loránd Fizikai Társulat Szegeden rendezte meg vándorgyűlését 300 résztvevővel, amelyre meghívták az akkor Dublinban dolgozó tudóst is. Az összejövetel egyik legfontosabb eseménye Lánczos Kornél előadása volt, melynek címe: "Einstein és a jövő". A gyűlés egyik résztvevője így számol be a tudóssal való találkozásáról:
  "Hófehér hajú, de most is udvarias és szerény tudós jött velem szembe emlékeket idézve a múltból. Előadását - eltérően egyik-másik külföldre szakadt hazánk fiától - a legtisztább magyar nyelven tartotta. Világosan, csodálatos könnyedséggel beszélt a legelvontabb fogalmakról. A 80 év nem látszott meg fellépésén."
  Milyen más kapcsolat is fűzte Lánczos Kornélt Szegedhez, a Szegedi Tudományegyetemhez?

1.  Egy vékonyabb falú üvegpohárba tölts vizet, majd benedvesített mutatóujjadat húzd többször végig a pohár száján köröket írva le! Változtasd a víz mennyiségét a pohárban! Kísérletezz többféle pohárral! Mit tapasztalsz?

2.  Hagyományos, fehér színű, teljes hosszúságú krétával húzz vonalat a táblára. Valószínűleg azt tapasztalod, hogy a kréta "csikorog". Miért csak a hosszabb kréta ad írás közben csikorgó hangot, a rövidebb nem? Ezután erősen rányomva húzz egy vonalat a táblára egy egész krétával! Mérd meg, hol törtel a kréta! Milyen törvényszerűséget veszel észre, és mi lehet a magyarázat?

3.  Fektessünk asztallapra egy oldalára fordított zseblámpaelemet, amelynek a lemezeit párhuzamosan szétnyitottuk. A lemezek közé az asztalra tegyünk egy (applikációs, tapadó) mágnest, a lemezeket hidald át egy vékony egyenes rézhuzallal, vagy réz golyóstollbetéttel. Mit tapasztalsz? Milyen hatások lépnek fel a kísérlet során?

  A II. forduló megoldásainak beküldési határideje: 2004. március 12.

Cím:

Dr. Papp Katalin
SZTE Kísérleti Fizikai Tanszék
Szeged, Dóm tér 9. 6720
Jelige: Lánczos Kornél


3. forduló

3. forduló

  Lánczos Kornél a budapesti Királyi Magyar Tudományegyetemen kezdte meg tanulmányait 1911-ben. Egyik professzoráról, aki kísérleti fizikát tanított neki és aki akkor már világhírű tudós volt, a következőket nyilatkozta.
  "Az ő előadásaira még emlékszem, és rendkívül magasra tartom azt, hogy ő milyen elegánsan magyarázott, és milyen kitűnő kísérleteket mutatott, amelyeknek mindig valamilyen rendkívüli jelentősége volt, és ami gondolkodásra sarkallt."
  Ki volt ez a professzor?

1.  Egy fém evőkanalat tarts közel az arcodhoz és nézz bele! Milyen kép jelenik meg a kanálon? Változik-e ez a kép, ha arcodtól távolítod a kanalat? Mi a jelenség magyarázata?

2.  Egy műanyag edényre húzz egy gumiból készült úszósapkát (vagy más rugalmas anyagból készült hártyát) úgy, hogy az megfeszüljön. Így egy kis dobra hasonlít a kísérleti eszköz. Tedd azt közel egy hangfalhoz, amelyen keresztül zenét (például klasszikus zene) viszonylag hangosan hallgathatsz. Szórj egy kevés mákot a hártyára és nézd meg, hogyan mozognak a mákszemek a "zene hatására"! Mit tapasztaltál, és mi a jelenség magyarázata?

3.  Egészségünk szempontjából fontos a vérerek rugalmasságának megőrzése. Tervezz modellkísérletet, amely bemutatja, hogy csövekben a folyadékok áramlását hogyan befolyásolja például a cső keresztmetszete, rugalmassága, anyagi minősége! Írd le tapasztalataidat, illetve méréseidet!

  A III. forduló megoldásainak beküldési határideje: 2004. március 19.

Cím:

Dr. Papp Katalin
SZTE Kísérleti Fizikai Tanszék
Szeged, Dóm tér 9. 6720
Jelige: Lánczos Kornél


Eredményhirdetés

Eredményhirdetés

  Az SZTE Kísérleti Fizikai Tanszéke, Az ELFT Csongrád Megyei Csoportja és a Délmagyarország és Délvilág közösen szervezett Játsszunk fizikát! Lánczos Kornél emlékére rendezett kísérletes fizika verseny eredményei

Helyezések:

I. Velez Dániel 8. o. Tabán Általános Iskola, Szeged
II. Papdi Bence 11. o. Ságvári E. Gyak. Gimnázium, Szeged
III. Dömötör Péter 8. o. Kertvárosi Általános Iskola, Hódmezővásárhely
III. Kocsis Vilmos 10. o. Ságvári E. Gyak. Gimnázium, Szeged

Kiemelt dicséret:

Zsótér Edina 8. o. Batsányi Gimnázium, Csongrád
Berkesi Ádám 11. o. Bethlen G. Reform Gimn., Hódmezővásárhely
Hegyes István 9. o. Deák F. Gimnázium, Szeged
Juhász Andrea 8. o. Batsányi Gimnázium, Csongrád
Boháti Dóra 8. o. Batsányi Gimnázium, Csongrád
Szabó Bernadett 7. o. Dózsa György Általános Iskola, Szeged
Nagy Anna 10. o. Batsányi Gimnázium, Csongrád
Süli Norbert 12. o. Vedres I. Építőipari Szakközépiskola, Szeged

  Minden versenyzőnek gratulálunk és további sikereket kívánunk a kísérletező fizikában!