FEJLEC

A 2020. évi, Öveges József emlékére rendezett versennyel kapcsolatos anyagok:

- Felhívás
- 1.forduló feladatai
- 2.forduló feladatai
- 3.forduló feladatai
- Eredményhirdetés

RENDKÍVÜLI HÍR (2020.10.06.): a járványügyi helyzet miatt az eredményhirdetéssel egybekötött zárórendezvény 2020. NOVEMBER 7-ÉN online platformon kerül megrendezésre!


- Díjazottak
- Kisfilmek (feladatmegoldások)


Játsszunk fizikát! 2020

Az Eötvös Loránd Fizikai Társulat Csongrád megyei Csoportja és a Szegedi Tudományegyetem Fizikai Intézete 3 fordulós versenyt hirdet fizikai kísérletekből általános és középiskolás diákok számára.

2020-ban 21. alkalommal hirdetünk kísérletes versenyt. Ebben az évben Öveges Józsefre, a természettudomány népszerűsítésének egyik legkiemelkedőbb alakjára emlékezünk, aki nagyon sokat tett a tudományos igényű ismeretterjesztés területén, születésének 125. évfordulóján. A verseny arra igyekszik ösztönözni az általános- és a középiskolás diákokat, hogy fedezzenek fel érdekességeket a körülöttük lévő világban. Hat héten keresztül, kéthetenként egy tudománytörténeti kérdést és három megoldandó kísérleti feladatot közlünk. A résztvevőknek a feladatok megoldásait, a kísérletek körülményeit, az azokból származó tapasztalatokat és a jelenségek magyarázatait kell elküldeniük, kísérletenként legfeljebb 1-1 A/4 oldalnyi terjedelemben. A megoldásokat jól érthetően, pontosan kell megfogalmazni. A saját készítésű eszközök rajzai, fotói segítik a megoldások értékelését. A feladatok mellett található tudománytörténeti kérdés Öveges József  munkásságával kapcsolatos.

   A megoldásokat a Szegedi Tudományegyetem Elektronikus Ügyviteli Rendszerén (MODULO) keresztül lehet beküldeni. A versenyre történő regisztráció és a megoldások beküldésének oldala: https://modulo.etr.u-szeged.hu/Modulo2/reg/forms/details/1806606

Csak azokat a megoldásokat fogadjuk el, amelyekhez tartozik szöveges leírás, jegyzőkönyv, jelenség-értelmezés is.

   A legötletesebb és legszorgalmasabb beküldők jutalomban részesülnek, meghívást kapnak a Kreatív Tudományos Program Középiskolásoknak záró rendezvényére és bemutathatják kísérleteiket 2020. április 3-án délután 3 órakor az ünnepélyes eredményhirdetésen az SZTE Budó Ágoston tantermében.

Feladatok megjelenése a honlapon:

I. forduló: 2020. január 20.

II. forduló: 2020. február 3.

III. forduló: 2020. február 17.

Internetes elérhetőség: http://titan.physx.u-szeged.hu/modszertan/jatsszunk_fizikat.htm

Probléma, kérdés esetén forduljon a verseny szervezőihez: Jatsszunk.Fizikat.SZTE@gmail.com


 

EU