A 2022. évi, Telegdi Bálint emlékére rendezett versennyel kapcsolatos anyagok:

- Felhívás

- Adatkezelési tájékoztató

- Szülői felügyeletet gyakorló engedélye: .pdf, .docx

- 16. életévét betöltött tanuló engedélye: .pdf, .docx

- 1.forduló feladatai

- 2.forduló feladatai

- 3.forduló feladatai 

- Eredményhirdetés 

- Díjazottak

 

Játsszunk fizikát! 2022

Az Eötvös Loránd Fizikai Társulat Csongrád-Csanád megyei Csoportja és a Szegedi Tudományegyetem Fizikai Intézete 3 fordulós versenyt hirdet fizikai kísérletekből általános és középiskolás diákok számára.

2022-ben 23. alkalommal hirdetünk kísérletes versenyt. A verseny arra igyekszik ösztönözni az általános- és a középiskolás diákokat, hogy fedezzenek fel érdekességeket a körülöttük lévő világban. Hat héten keresztül, kéthetenként egy tudománytörténeti kérdést és három megoldandó kísérleti feladatot közlünk. A résztvevőknek a feladatok megoldásait, a kísérletek körülményeit, az azokból származó tapasztalatokat és a jelenségek magyarázatait kell elküldeniük, kísérletenként legfeljebb 1-1 A/4 oldalnyi terjedelemben. A megoldásokat jól érthetően, pontosan kell megfogalmazni. A saját készítésű eszközök rajzai, fotói segítik a megoldások értékelését. Csak azokat a megoldásokat fogadjuk el, amelyekhez tartozik szöveges leírás, jegyzőkönyv, jelenség-értelmezés is.

A tudománytörténeti kérdésekkel ebben az évben Telegdi Bálintra (Budapest, 1922. jan. 11. - Pasadena, California, 2006. ápr. 8. ), a magyar születésű fizikus tudósra emlékezünk születésének centenáriumán.  A Wolf–díjas kísérleti fizikus, a MTA és, az Eötvös Loránd Fizikai Társulat tiszteleti tagja így vallott: "Visszagondolva az életemre, mindig úgy tartottam, hogy egy kísérleti fizikusnak az a feladata, hogy a legpontosabb eredményeket érje el a legegyszerűbb és legolcsóbb módon. Nem szeretek ágyúval lőni verébre, még ha sokan ezt elegánsnak is tartják.”  Ez a kijelentése akár mottója is lehet versenyünknek.

Telegdi Bálint

A legötletesebb és legszorgalmasabb beküldők jutalomban részesülnek, meghívást kapnak a terveink szerint május elején tartandó záró rendezvényre. A záró rendezvény megtartásának módját (személyes jelenlétű vagy online forma) a korlátozó intézkedések határozzák meg.

Kérjük, hogy az első forduló megoldásainak beküldésével együtt küldjék be az adatkezelési tájékoztató végén szereplő nyilatkozatot is. Az aláírt nyilatkozat beküldése elegendő szkennelt/fotózott formában is.

A megoldásokat és a nyilatkozatokat a
Jatsszunk.Fizikat.SZTE@gmail.com címre várjuk.

 

 

Feladatok tervezett megjelenése a honlapon:

I. forduló: 2022. február 7.

II. forduló: 2022. február 21.

III. forduló: 2022. március 7.

Internetes elérhetőség: http://titan.physx.u-szeged.hu/modszertan/jatsszunk_fizikat.html

Probléma, kérdés esetén forduljon a verseny szervezőihez; Kopasz Katalin elérhetősége: kopaszka@titan.physx.u-szeged.hu