FEJLEC

A 2019. évi, Telkes Mária emlékére rendezett versennyel kapcsolatos anyagok:

- Felhívás
- 1.forduló feladatai
- 2.forduló feladatai
- 3.forduló feladatai
- Eredményhirdetés
- Díjazottak
- Az eredményhirdetésen készült fényképek


Játsszunk fizikát! 2019.

 

 Telkes Mária

Az Eötvös Loránd Fizikai Társulat Csongrád megyei Csoportja és a Szegedi Tudományegyetem Fizikai Intézete 3 fordulós versenyt hirdet fizikai kísérletekből általános és középiskolás diákok számára.


2019-ban 20. alkalommal hirdetünk kísérletes versenyt. Ebben az évben Telkes Máriára, a napenergia felhasználását kutató, Napkirálynőként emlegetett tudósra, az első működő „napház” tervezőjére emlékezünk a doveri ház megépítésének 70. évfordulóján.

A verseny arra igyekszik ösztönözni az általános és a középiskolás diákokat, hogy fedezzenek fel érdekességeket a körülöttük lévő világban. Három héten keresztül, hetenként egy tudománytörténeti kérdést és három megoldandó kísérleti feladatot közlünk. A résztvevőknek a feladatok megoldásait, a kísérletek körülményeit, az azokból származó tapasztalatokat és a jelenségek magyarázatait kell elküldeniük, kísérletenként legfeljebb 1-1 A/4 oldalnyi terjedelemben. A megoldásokat jól érthetően, pontosan kell megfogalmazni. A saját készítésű eszközök rajzai, fotói segítik a megoldások értékelését. A feladatok mellett található tudománytörténeti kérdés Telkes Mária munkásságával kapcsolatos.

   A megoldásokat (egyéni vagy csapat (maximális létszám 3 fő)) név, osztály, elérhetőség és az iskola nevének feltüntetésével várják a szervezők postai úton, vagy elektronikusan. Csak azokat a megoldásokat fogadjuk el, amelyekhez tartozik szöveges leírás, jegyzőkönyv, jelenség-értelmezés is. Az elektronikusan küldött megoldásokat pdf-formátumban kérjük küldeni. Az egyes fájlok nevében szerepeljen a beküldő neve valamint a forduló és a feladat száma. A borítékon, vagy az elektronikus küldemény tárgy mezőjében szerepeljen: Játsszunk fizikát!

    A legötletesebb és legszorgalmasabb beküldők jutalomban részesülnek, és bemutathatják kísérleteiket 2019. április 5-én délután 3 órakor az ünnepélyes eredményhirdetésen az SZTE Budó Ágoston tantermében.

Feladatok megjelenése a honlapon:

I. forduló: 2019. január 21.

II. forduló: 2019. február 4.

III. forduló: 2019. február 18.

Internetes elérhetőség: http://titan.physx.u-szeged.hu/modszertan/jatsszunk_fizikat.html

E-mail:  Jatsszunk.Fizikat.SZTE@gmail.com

EU