A 2007. évi Tisza László emlékversennyel kapcsolatos anyagok:

- Felhívás a DM-ben
- 1.forduló feladatai
- 2.forduló feladatai
- 3.forduló feladatai
- Eredményhirdetés


Felhívás

Kísérletes verseny a DM-ben

JÁTSSZUNK FIZIKÁT!


  A Szegedi Tudományegyetem Kísérleti Fizikai Tanszéke és az Eötvös Loránd Fizikai Társulat Csongrád megyei Csoportja 3 fordulós versenyt hirdet a Délmagyarország és a Délvilág napilapokban fizikai kísérletekből, Tisza László tiszteletére, általános és középiskolás diákok számára.

  Immár hagyományként, nyolcadik alkalommal hirdetünk kísérletes versenyt a Délmagyarország és a Délvilág napilapokban. Idei versenyünket Tisza László tiszteletére hirdetjük meg, aki a XX. század első fele híres magyar fizikusainak utolsó köztünk élő képviselője. A világhírű fizikus, az MIT nyugalmazott professzora 2007. július 7-én tölti be 100. életévét és ma is jó egészségnek örvend. 1941-ben emigrált az Egyesült Államokba, élményekben gazdag, olykor kalandos élete során megőrizte kapcsolatait szülőföldjéhez. Történeti kérdéseink az ő munkásságával, életével kapcsolatosak.

  A verseny arra igyekszik ösztönözni az általános és középiskolás diákokat, hogy fedezzenek fel néhány érdekességet a körülöttük levő világban. Lapunk három héten keresztül (legelőször e héten) három megoldandó kísérleti feladatot közöl. A résztvevőknek a feladatok megoldásait, a kísérletek körülményeit, az azokból származó tapasztalatokat és a jelenségek magyarázatait kell elküldeniük, kísérletenként legfeljebb egy A4-es lapon. A megoldásokat jól érthetően, pontosan kell megfogalmazni. A saját készítésű eszközök rajzai, fotói segítik a megoldások értékelését. A megoldásokat a név, cím, telefonszám, életkor, osztály és az iskola nevének feltüntetésével várják a szervezők.

  A legötletesebb és legszorgalmasabb beküldők jutalomban részesülnek és meglátogathatják az SZTE Kísérleti Fizikai Tanszékét, bemutathatják kísérleteiket 2007. március 31-én, szombaton 10 órakor a Budó tanteremben (Dóm tér 9. I. emelet) az ünnepélyes eredményhirdetésen.

Internet elérhetőség: http://www.physx.u-szeged.hu/modszertan

SZTE Kísérleti Fizikai Tanszék


1. forduló

1. forduló

  Melyik budapesti középiskolába járt Tisza László és a fizika mely területeihez kapcsolódik tudományos munkássága?

1.  Egy söröskorsót tölts tele teával és oldalról nézve becsüld meg a korsó falának vastagságát. Ezután a teával teli korsót állítsd bele egy vízzel teli üvegkádba (vagy pl. egy megfelelő méretű befőttesüvegbe)! Most is becsüld meg a korsó falánakvastagságát, úgy hogy a korsót oldalról, a kád (befőttesüveg) falán keresztül nézed! Mit tapasztalsz? Mi a magyarázat?

2.  Tálkába tett, vassal dúsított gabonapehelyre (boltban kapható) önts annyi vizet, hogy a víz azt ellepje. Készíts ebből pépet mozsárban, vagy turmixolással! Ezután pl. egy rúdmágnessel keverd meg a pépet! Vedd ki a mágnest a pépből, és egy papírtörlővel töröld meg! Mit látsz a papírtörlőn? Mi a magyarázat?

3. A levegő páratartalmának mérésére az un. hygrométereket használják. Készíts hajszálból egyszerű eszközök (pl. kartonpapír, gombostű, stb.) felhasználásával a levegő páratartalmának változását jelző készüléket. Ha skálával ellátott mérőeszközt is szeretnél készíteni, akkor a fürdőszobában a tusolás utáni páratartalmat vedd 100%-nak, a hajszárítóval megszárított hajszálhoz rendelt érték pedig jelentse a 0%-ot. Mi a működési elve az elkészített eszköznek?

  Az I. forduló megoldásainak beküldési határideje: 2007. március 5.

Cím:

Dr. Papp Katalin
SZTE, Kísérleti Fizikai Tanszék Szeged, Dóm tér 9. 6720
Jelige: "Játsszunk fizikát!"


2. forduló

2. forduló

  Ki az a Szegedhez kötődő híres matematikus, aki Tisza Lászlóval egyidőben volt hallgató a budapesti tudományegyetemen? Ki volt az a matematikus professzor, akinek óráira így emlékezik vissza Tisza László: "Az általa vezetett egyetemi szemináriumok a legkedvesebb emlékeim közé tartoznak".

1.  Sodorj össze hengerré 4 darab egyforma címletű papírpénzt, bankjegyet! Egy négyzet alakú hungarocell darab négy csúcsába fúrj egy-egy megfelelő méretű lyukat, ezekbe állítsd bele a felsodort bankjegyeket. A kapott négy "oszlop" tetejére tegyél egy kartonlapot. A kartonlapra helyezz különböző tömegű tárgyakat, és mérd meg, hogy mekkora nagyságú tömeget képes így a négy papírpénz maximálisan megtartani! Mi a jelenség magyarázata?

2.  Egy üres befőttesüvegbe, a palástja mentén, tegyél egy darab celofánt! Világítsd meg oldalról természetes fénnyel, vagy izzólámpával! Mit tapasztalsz, ha átnézel az üvegen? Milyen más, otthoni tárgyakkal, eszközökkel tudnál hasonló jelenséget előállítani? Mi a látottak magyarázata?

3.  150 éve született Heinrich Rudolf Hertz, aki kísérletileg bebizonyította az elektromágneses hullámok létezését. Kortársai a hullámok "észlelésére" az ún. "fritter"-t, vagy más néven "koherer"-t alkalmazták. Készíts egy működőképes, egyszerű koherert! Írd le és mutasd be működési módját!

  A II. forduló megoldásainak beküldési határideje: 2007. március 19.
Cím:

Dr. Papp Katalin
SZTE, Kísérleti Fizikai Tanszék Szeged, Dóm tér 9. 6720
Jelige: "Játsszunk fizikát!"


3. forduló

3. forduló

  Milyen munkát vállalt Tisza László Budapesten 1929-ben, hogy tanulmányait finanszírozni tudja? Melyik híres, a budapesti egyetemen még ma is rendszeresen megtartott tudományos rendezvény-sorozat első előadója volt ebben az évben Tisza László? Ki a rendezvény-sorozat névadója, milyen módon kötődik a szegedi tudományegyetemhez?

1.  Egy papírlapra tegyél egy élére állított pénzérmét, arra pedig ügyesen egyensúlyozva egy gyufaszálat vízszintes helyzetben A pénzt.- rajta a gyufaszállal - borítsd le egy átlátszó pohárral. Ezután a pohár tetejére is állíts egy élén álló érmét. Milyen módszerekkel tudnád elérni, hogy a gyufaszál leessen a pénzérméről úgy, hogy közben egyik pénzérme sem borul el?

2.  Keverj össze azonos mennyiségű (pl. 1 -1 evőkanál) vizet és sütőport. Egy, a keverékbe mártott hurkapálcával vagy ecsettel írj valamit egy papírlapra. Várd meg, amíg az "írás" megszárad. Hogyan lehetne ezt a láthatatlan "üzenetet" láthatóvá tenni? Gyűjts ötleteket ehhez (pl. tartsuk közel egy lámpához, fessük meg kékszőlőlével, stb.)!

3.  Egy meggyújtott gyertyát tegyél egy tálcára vagy egy tányérra. Ezután a tányért a gyertyával helyezd pl. egy magnetofon (lemezjátszó, rádió) hangszórója elé. Szólaltass meg változó hangerővel különböző zenéket! Mit tapasztalsz? Mi a jelenség magyarázata? Milyen más módszerrel tudnád a gyertya hasonló "viselkedését" előállítani?

  A III. forduló megoldásainak beküldési határideje: 2007. március 24.

Cím:

Dr. Papp Katalin
SZTE, Kísérleti Fizikai Tanszék Szeged, Dóm tér 9. 6720
Jelige: "Játsszunk fizikát!"


Eredményhirdetés

Eredményhirdetés

 A "Játsszunk fizikát!" Tisza László tiszteletére rendezett kísérletes fizika verseny eredményei:

- I. helyezett: Velez Dániel, Szeged, Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium, 11. évf.

- I. helyezett: Jámbori Attila, Csongrád, Batsányi János Gimnázium, 10. évf.

- II. helyezett: Maróti Julianna, Szeged, Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium, 9. évf.

- II. helyezett: Balla Regina, Csongrád, Batsányi János Gimnázium, 9. évf.

- III. helyezett: Molnár Martin, Kistelek, Kisteleki Általános Iskola, 8. évf.

 A díjakat az ELFT Csongrád Megyei Csoportja biztosította.

 A díjazott versenyzőknek gratulálunk, további sikereket kívánunk!