Régi korok iskolai kísérleti eszközei

Virtuális tárlat a szegedi Szent István téri víztoronyban található kísérleti gyűjtemény eszközeiből

Kedves látogató!
Fotó: Frank Ivett; Forrás: VÍZTORONY.hu

 Szeretettel köszöntjük a honlapunkon!
 A honlap oldalain a szegedi Szent István téri víztoronyban berendezett fizikai kísérleti eszközöket bemutató tárlat virtuális változatát tekintheti meg.
 A míves kivitelű tárgyak, a még ma is működő eszközök megtekintésével vegyenek részt ezen az „időutazáson”.

 Amennyiben a honlapunk felkeltette érdeklődését a tárlatot megtekintheti élőben is a következő időpontokban, illetve 10 főnél nagyobb csoportok időpont egyeztetést követően bármikor.
A honlapról
Forrás: VÍZTORONY.huForrás: VÍZTORONY.hu

   Az oldalak általában hármas tagolásúak: bal oldalon a menürendszer, középen a keresett tartalom, míg felül a fejléc alatt a navigációs gombok jelennek meg. A tárlat anyagának sorrendben történő megtekintéséhez használja a „következő >>” gombot. Az egyes oldalakon belüli, és a honlap oldalai között a gyors navigációt a baloldali menürendszeren található belső linkek segítik.
   A betűméret a Ctrl + +, illetve Ctrl + - billentyűkombinációval változtatható. Az F11 gomb segítségével a teljes képernyős mód kapcsolható be és ki.Az „Öreg Hölgy”
Fotó: Becker Ottó; Forrás: VÍZTORONY.hu             Fotó: Becker Ottó; Forrás: VÍZTORONY.hu

   Páratlan műemléki környezetben, a hetedik szinten kapott helyet a szegedi iskolák - elsősorban a Vedres István Építőipari Szakközépiskola - (korábban Baross Gábor Főreál Gimnázium) és az egyetem muzeális fizikai kísérleti eszközeinek bemutatója. Az Eötvös Loránd Fizikai Társulat Csongrád megyei Csoportja által gondozott kiállítás célja az értékőrzés, a hagyományápolás, az oktatási, a tudományos és technikai muzeális eszközök közkinccsé tétele. A gyűjtemény igen gazdag, a jelen válogatás a kezdete annak a szándéknak, hogy a szegedi fizikai vonatkozású muzeális értékek hozzáférhető helyen, patinás környezetben kiállításra, bemutatásra kerüljenek.Foucault-inga
Fotó: Gábor-Szabó Zsuzsanna; Forrás: VÍZTORONY.hu             Fotó: Gábor-Szabó Zsuzsanna; Forrás: VÍZTORONY.hu

   A Foucault-inga az első, amivel a belépő látogató találkozik.
   A kísérlet a Föld forgásának kimutatására szolgál, a forgó vonatkozási rendszerek esetében fellépő Coriolis-erő segítségével. A kísérletet először Foucault végezte el 1851-ben a párizsi Pantheonban egy 67 m hosszú, 28 kg tömegű ingával. Szemléletesen azt mondhatjuk, hogy az inga alatt lengés közben elfordul a Föld, és ez felelős az inga lengési síkjának körbefordulásáért. A körbefordulás ideje függ a földrajzi szélességtől, Magyarországon 33 óra (7,5°/óra).Szódavíz, egy magyar kultuszital
Fotó: Gábor-Szabó Zsuzsanna; Forrás: VÍZTORONY.hu             Fotó: Gábor-Szabó Zsuzsanna; Forrás: VÍZTORONY.hu

   A földszint nevezetessége a szódamúzeum. „Szódavíz, egy magyar kultuszital” címmel itt látható Bánffi István, szegedi szikvizes magángyűjteménye.
   Az állandó kiállítás anyaga felöleli a szikvíz történetét a feltalálótól, Jedlik Ányostól napjainkig.
Látogatók száma: web site hit counter  |  Támogatta: TÁMOP 4.2.3.  |  Készítette: Szakmány Tibor