A 2018. évi, Kármán Tódor emlékére rendezett versennyel kapcsolatos anyagok:

- Felhívás
- 1.forduló feladatai
- 2.forduló feladatai
- 3.forduló feladatai
- Eredményhirdetés
- Díjazottak
- Az eredményhirdetésen készült fényképek


Játsszunk fizikát! 2018.

 

 

Az Eötvös Loránd Fizikai Társulat Csongrád megyei Csoportja és a Szegedi Tudományegyetem Fizikai Intézete 3 fordulós versenyt hirdet fizikai kísérletekből általános és középiskolás diákok számára.

2018-ban 19. alkalommal hirdetünk kísérletes versenyt. Ebben az évben Kármán Tódorra, a hidrodinamika jeles tudósára, a rakétatechnika atyjára emlékezünk halálának 55 éves évfordulóján. A verseny arra igyekszik ösztönözni az általános és a középiskolás diákokat, hogy fedezzenek fel érdekességeket a körülöttük lévő világban. Három héten keresztül, hetenként egy tudománytörténeti kérdést és három megoldandó kísérleti feladatot közlünk. A résztvevőknek a feladatok megoldásait, a kísérletek körülményeit, az azokból származó tapasztalatokat és a jelenségek magyarázatait kell elküldeniük, kísérletenként legfeljebb 1-1 A/4 oldalnyi terjedelemben. A megoldásokat jól érthetően, pontosan kell megfogalmazni. A saját készítésű eszközök rajzai, fotói segítik a megoldások értékelését. A feladatok mellett található tudománytörténeti kérdés Kármán Tódor munkásságával kapcsolatos.

A megoldásokat (egyéni vagy csapat (maximális létszám 3 fő)) név, cím, telefonszám, életkor, osztály és az iskola nevének feltüntetésével várják a szervezők postai úton, vagy elektronikusan. Csak azokat a megoldásokat fogadjuk el, amelyekhez tartozik szöveges leírás, jegyzőkönyv, jelenség-értelmezés is. Az elektronikusan küldött megoldásokat pdf-formátumban kérjük küldeni. Az egyes fájlok nevében szerepeljen a beküldő neve és a forduló száma. A borítékon, vagy az elektronikus küldemény tárgy mezőjében szerepeljen: Játsszunk fizikát!

   A legötletesebb és legszorgalmasabb beküldők jutalomban részesülnek, és bemutathatják kísérleteiket 2018. április 6-án délután 3 órakor az ünnepélyes eredményhirdetésen az SZTE Budó Ágoston tantermében.

Feladatok megjelenése a honlapon:

I. forduló: 2018. február 05.

II. forduló: 2018. február 19.

III. forduló: 2018. március 5.

Internetes elérhetőség: www.physx.u-szeged.hu/modszertan

E-mail:  Jatsszunk.Fizikat.SZTE@gmail.com