Budó Ágoston Fizikai Feladatmegoldó Verseny

ELFT

Kezdőlap A verseny névadója Története Archívum

A Budó Ágoston Fizikai Feladatmegoldó Versenyek rövid történeteA Budó Ágoston Fizikai Feladatmegoldó Versenyt először 1975-ban rendezték meg a Csongrád megyei gimnáziumi tanuló számára a Budó Ágoston akadémikus személye iránti tisztelet jegyében. A versenyt kezdettől fogva az ELFT Csongrád megyei Csoportja gondozza. A verseny 1994-ig egy napos rendezvény volt: az iskolákból évfolyamonként 2-2 tanuló vehetett rész rajta. 1981-tól kapcsolódtak be a szakközépiskolai tanulók, 1983-ban pedig csatlakoztak a versenyhez a Békés megyei gimnáziumok és szakközépiskolák tanulói.

A versenynek ezen 19 év alatt számos iskola adott otthont: Szegeden az Egyetem és a Főiskola többször is, a Kiss Ferenc Erdészeti Szakközépiskola, a Fodor József Élelmiszeripari Szakközépiskola, a Deák Ferenc Gimnázium. Csongrád megyében Hódnezővásárhelyen, Szentesen, Csongrádon volt verseny. Békés megyében pedig Orosháza és Békéscsaba adott otthont a versenynek.

A gimnáziumi tanulók a feladatokat évfolyam szerinti bontásban kapták, a szakközépiskolai tanulók választhattak a kiadott feladatok közül. A megoldásra 3 óra állt rendelkezésre, és minden segédeszköz használható. A versenyzők délelőtt megírták a dolgozatokat, utána ebéd következett. Délután a kísérő tanárok kijavították a dolgozatokat, eközben a diákok bemutatóval egybekötött érdekes előadást hallgathattak, az Egyetem illetve a Főiskola Fizikai Tanszékeinek oktatói jóvoltából. Az ünnepélyes eredményhirdetésre még aznap délután került sor: az első három helyezett jutalmat és oklevelet, a 4-6. helyezett dicsérő oklevelet kapott.

A verseny 1994-től kezdve alapvetően megváltozott. Mivel a verseny díjazottjai felvételi kedvezményben részesülnek a JATE és a JGYTF bizonyos szakjain, célszerűnek látszott a meghívásos alapon működő versenyt bárki számára elérhetővé tenni. A verseny továbbra is egyfordulós. A szervezők eljuttatják a feladatokat a középiskolákba, ahol a tanulók megfelelő felügyelet mellett azonos időben írják meg a dolgozatokat. A küldött javítókulcs alapján a tanárok helyben javítják ki a dolgozatokat, majd beküldik a verseny szervezőinek. A dolgozatok átnézése után az ünnepélyes eredményhirdetésre körülbelül a verseny után egy hónappal kerül sor.

A verseny szervezésében az első 15 évben Bor Pál, Dr. Lang János, Megyery Árpádné, Dr. Molnár Miklós, Dr. Nánai László, dr. Pintér Ferenc, Szucsán András, Dudás Zoltánné vett részt. A versenyt 1989 óta szervezi és a feladatokat kitűzi dr. Hilbert Margit és dr. Varga Zsuzsanna.

A verseny 1979 és 1990 között kitűzött feladatai és megoldásai a MOZAIK Oktatási Stúdió gondozásában könyv alakban is megjelentek.

Utolsó módosítás: 2015. január 15.

vissza a főlapra