Jegyzőkönyvek készítésére ajánlott szoftverek

Szövegszerkesztők

Bár az ábrákat, táblázatokat más programokban is el lehet készíteni, a végső jegyzőkönyvet egy szövegszerkesztőben illik összerakni. (Pl. Excelben elkészített „jegyzőkönyvet” nem fogadunk el.)

PDF létrehozása, kezelése

Az elkészített jegyzőkönyvet számos módon lehet PDF formátumra átkonvertálni.

Az egyik lehetőség, amit számos szövegszerkesztő támogat: maga a szövegszerkesztő tud PDF fájlba exportálni (ilyen pl. az OpenOffice vagy a LaTeX).

Másik lehetőség: olyan virtuális nyomtatót kell feltelepíteni, mely PDF fájlokat hoz létre.
Ilyenek pl. a következők:

Ábrák készítése

Ábrákat elsősorban vektorgrafikus képszerkesztőkkel érdemes készíteni: jóval kevesebb munkával általában sokkal szebb eredményt lehet elérni mint pixel alapú képszerkesztőkkel.

Áramkörtervező programok

Kapcsolási rajzok szerkesztésére jól használhatók az általános célú vektorgrafikus képszerkesztők is, sokszor azonban kényelmesebbek a kifejezetten erre a célra készült áramkörtervezők (cserébe még egy program kezelését meg kell tanulni).

Grafikonkészítés

Inkscape - rövid útmutató

Kapcsolási rajzok szerkesztésénél jól lehet használni a mintadokumentumot.
Érdemes elmenteni más néven, majd kiválogatni a szükséges alkatrészeket. Ctrl+C / Ctrl+V -vel lehet tetszőleges számú másolatot készíteni. Az alkatrészek úgy vannak elkészítve, hogy jól illeszkedjenek a rácsozathoz (ha nem oda rakja, nagyítsunk az egér görgője segítségével, előbb utóbb sikerül).

Az alkatrészeket egyenes, vagy derékszögben tört vonalakkal lehet összekötni (az alapértelmezett vastagságot állítsuk át 0,5 mm-re, hogy megfeleljen a mintában megadott méretnek). Ha a vezeték nem jó útvonalon menne, a pontok szerkesztésével ezt könnyen korrigálhatjuk. Egymással összekötött vezetékek találkozásánál helyezzünk el kis pöttyöt (ez is illeszkedik a rácsra).

Az elkészült művet elmenthetjük svg formátumban (sajnos ezt a formátumot nem sok szövegszerkesztő ismeri, de később folytathatjuk a szerkesztést), pdf vagy eps formátumban, ha LaTeX-ben akarjuk felhasználni (a Word és OpenOffice sajnos rosszul kezeli ezeket). wmf-fel vagy emf-el még nem érdemes próbálkozni, a jelenlegi 0.46 verzió rosszul kezeli őket.
A rajzot png formátumban is exportálhatjuk, ezt már gond nélkül be tudjuk illeszteni Word vagy OpenOffice fájlokba (600 dpi felbontást választva már nem látszódik a pixelesedés).

Inkscape útmutató

Eagle - rövid videó útmutató


http://www.youtube.com/watch?v=yMSyyY2DgYQ HD & fullscreen módban jól kivehető.