A 2013. évi Marx György emlékversennyel kapcsolatos anyagok:

- Felhívás
- I. forduló
- II. forduló
- III. forduló
- Eredményhirdetés
- Eredményhirdetés - helyezettek


Eredményhirdetés

nyomtatóbarát változat | pdf változat


Eredményhirdetés


  A "Játsszunk fizikát!" Marx György emlékére rendezett kísérletes fizika verseny eredményhirdetésén készült képeket a galériában tekintheti meg.
  Helyezettek:

Általános iskola:

Helyezés Név Iskola Osztály
I. Fekete Ádám Herman Ottó Általános Iskola, Budapest 8.
II. ÖQ-csapat Fóti Ökumenikus Általános Iskola és Gimnázium 6-8.
III. Nagy Martin; Nagy Máté; Monostori Tibor Márk ÜFKKI Fontos Sándor Általános és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény
III. Lábas Kata; Barna Réka ÜFKKI Fontos Sándor Általános és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény
IV. Bálint István, Gyuris Imre ÜFKKI Fontos Sándor Általános és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény
IV. Kiss Vince Széchenyi István Gimnázium, Dunaújváros 8.

Középiskola:

Helyezés Név Iskola Osztály
I. Urbán Norbert Leövey Klára Gimnázium, Budapest 10.
II. Ádám Anna Széchenyi István Gimnázium, Dunaújváros 10.
III. Gere Sándor Széchenyi István Gimnázium, Dunaújváros 10.
IV. Sipos Bence Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium, Szeged, 9.
V. Illés Lilla Leövey Klára Gimnázium, Budapest 11.

  A versenyben résztvevő valamennyi tanulónak gratulálunk, további sikereket kívánunk!


Eredményhirdetés

nyomtatóbarát változat | pdf változat


JÁTSSZUNK FIZIKÁT!

Marx György emlékverseny - Eredményhirdetés
  A „Játsszunk fizikát!” Marx György emlékére rendezett háromfordulós kísérletes verseny eredményhirdetése 2013. április 5-én, pénteken 15 órakor lesz az SZTE Fizikus Tanszékcsoportjának Budó Ágoston tantermében (Dóm tér 9.) . A programon Dr. Sós Katalin előadása után a legsikeresebb versenyzők mutatják be a feladatok megoldását.

  A rendezvényre szívesen látnak minden versenyzőt és érdeklődőt a szervezok:


ELFT Csongrád Megyei Csoport
SZTE, Fizikus Tanszékcsoport        TÁMOP-4.2.3-12/1/KONV-2012-0035                  


nyomtatóbarát változat | pdf változat


JÁTSSZUNK FIZIKÁT!

Marx György emlékverseny - III. forduló

Marx György egyik legismertebb tudománynépszerűsítő könyve: „ A marslakók érkezése” (Akadémiai Kiadó, 2000.) Kik azok a marslakók, és milyen kapcsolatban álltak Marx Professzor Úrral? 

 

1.      Műanyagpalackból, szívószálból készítsünk folyadékos hőmérőt. Milyen folyadékot érdemes választani, hogyan tudnánk kalibrálni, mely körülmények lehetnek működésének korlátai?

2.      Egy tányérba öntsünk tejet, csepegtessünk bele különböző színű ételfestéket, anélkül, hogy összekeveredne.  Csepegtessünk pl. szívószállal kevés mosószert a keverékhez. Mi történik, mi a látottak magyarázata?

3.    Készítsünk csavaranyából és különböző hosszúságú fonalakból ingákat és helyezzük ezeket egy kifeszített fonalra, egyenlő távolságra egymástól. Milyen fonalhosszúságok (arányok) esetén tapasztalhatjuk a leghatékonyabb energiaátadást?

  

Az III. forduló megoldásainak beküldési határideje: 2013. március 12.

Cím: Kopasz Katalin

SZTE, Optikai és Kvantumelektronikai Tanszék

6720. Szeged, Dóm tér 9.

e-mail: jatsszunkfizikat@gmail.com

A BORÍTÉKRA ÍRD RÁ: JÁTSSZUNK FIZIKÁT!

 TÁMOP-4.2.3-12/1/KONV-2012-0035 


II. forduló

nyomtatóbarát változat | pdf változat


JÁTSSZUNK FIZIKÁT!

Marx György emlékverseny - II. forduló

„… most, a századfordulón ténylegesen látjuk a Nap közepét, és látjuk ott azokat a fúziós reakciókat is, amelyek Napunk energiáját adják. Közvetlen kísérleti ténnyé vált az az állítás, hogy a napsugárzás forrása az atommagok fúziója.” Mely részecske sikeres észlelése késztette Marx Györgyöt a fentiek megfogalmazására?

 

1.      Átlátszó üvegedényt egyik oldalról világítsunk át lámpával, a másik oldalon helyezzünk el egy fehér ernyőt (például kartonlapot). Az edénybe öntsünk színezett vizet. Melegítsük alulról az edényt és figyeljük meg az ernyőn kialakult változatos mintázatot. Mi a látottak magyarázata?

2.      Kalandfilmekben, romantikus regényekben találkozhatunk láthatatlan tintával írt levelekkel. A ma már kissé elavult kommunikációban bizonyos anyagokkal írt üzenetek melegítésre, vagy más anyag hozzáadásával váltak láthatóvá. Írjunk levelet minél többféle titkosírással!

3.      Az anyagok mágneses tulajdonsága hő hatására megváltozhat, az ún. Curie-ponton el is „vesztik” mágnesezettségüket. Fölmágnesezett acéltű, vagy drótdarab, mágnes és mécses (gyertya) segítségével készítsünk Curie-motort. Mi a működésének magyarázata?  

Az II. forduló megoldásainak beküldési határideje: 2013. március 5.

 

Cím: Kopasz Katalin

SZTE, Optikai és Kvantumelektronikai Tanszék

6720. Szeged, Dóm tér 9.

e-mail: jatsszunkfizikat@gmail.com

A BORÍTÉKRA ÍRD RÁ: JÁTSSZUNK FIZIKÁT!

 TÁMOP-4.2.3-12/1/KONV-2012-0035 

I. forduló

nyomtatóbarát változat | pdf változat

JÁTSSZUNK FIZIKÁT!

Marx György emlékverseny - I. forduló

Marx György munkásságát a nagy tekintélyű brit Institute of Physics is elismerte. Hogyan?

  1. Egy tárgyról nagyított képet állíthatunk elő két, vízzel telt, különböző méretű pohár segítségével.  Milyen elrendezésben, milyen formájú és méretű poharak alkalmazása vezet a legjobb eredményre? Milyen optikai eszköz működését modellezzük kísérletünkkel?
  2. Egyenesítsünk ki egy gémkapcsot, mindkét végére kötözzünk fel viszonylag nehéz tárgyat, például három kanalat. Egy üveg szájára helyezzünk jégkockát, a jégkockára tegyük a gémkapocs közepét, kiegyensúlyozva. Helyezzük hidegre (hűtő, fagyos külső tér) „mérlegünket”, és várjunk kb. egy órát. Mi történik, mi a látottak magyarázata?
  3. Készíts egyszerű eszközökből, például játékokból un. lánc-kísérletet, amelyben mechanikai kísérletek egymást követően aktivizálódnak, emlékeztetve egy dominó-sor dőlésére. Csak a lánc első tagja indítható kézzel, a többit az előtte lévő indítja el. A konstrukció annál értékesebb, minél több fajta energiaátalakulást mutat be. Az energiadominó  maximum 1méter hosszúságú lehet! (A feladat értékeléséhez, a bemutatáshoz fényképet, videofelvételt elfogadunk!)

Az I. forduló megoldásainak beküldési határideje: 2013. február 26.

Cím: Kopasz Katalin

SZTE, Optikai és Kvantumelektronikai Tanszék

6720. Szeged, Dóm tér 9.

e-mail: jatsszunkfizikat@gmail.com

A BORÍTÉKRA ÍRD RÁ: JÁTSSZUNK FIZIKÁT!

 TÁMOP-4.2.3-12/1/KONV-2012-0035 

Felhívás

nyomtatóbarát változat | pdf változat

JÁTSSZUNK FIZIKÁT!

Marx György tiszteletére


  Az Eötvös Loránd Fizikai Társulat Csongrád megyei Csoportja és a Szegedi Tudományegyetem Fizikus Tanszékcsoportja 3 fordulós versenyt hirdet a Délmagyarországban és a Délvilágban fizikai kísérletekből Marx György tiszteletére, általános és középiskolás diákok számára


  2013-ban 14. alkalommal hirdetünk kísérletes versenyt a Délmagyarország és a Délvilág napilapokban. Ebben az évben Marx Györgyre, a XX. század fizikájának kiemelkedő magyar tudósára, a természettudomány felső- és közoktatásának világszerte elismert továbbfejlesztőjére emlékezünk, aki 85 éve született és 10 éve, 2002. december 2-án hunyt el. Marx György a fizikus, az asztrofizika, az atomfizika, a nukleáris fizika nemzetközileg is elismert kutatója igazi reneszánsz ember volt – tudása messze túllépett a szűken vett természettudományokon. Történeti kérdéseink az ő munkásságával, életével kapcsolatosak.


  A verseny arra igyekszik ösztönözni az általános és a középiskolás diákokat, hogy fedezzenek fel érdekességeket a körülöttük levő világban. Három héten keresztül, hetenként három megoldandó kísérleti feladatot közlünk. A résztvevőknek a feladatok megoldásait, a kísérletek körülményeit, az azokból származó tapasztalatokat és a jelenségek magyarázatait kell elküldeniük, kísérletenként legfeljebb egy A4-es lapon. A megoldásokat jól érthetően, pontosan kell megfogalmazni. A saját készítésű eszközök rajzai, fotói segítika megoldások értékelését.

  A megoldásokat a név, cím, telefonszám, életkor, osztály és az iskola nevének feltüntetésével várják a szervezők postai úton, vagy elektronikusan. Az elektronikusan küldött megoldásokat pdfformátumban kérjük küldeni, feladatonként legfeljebb 2-2 oldalnyi terjedelemben. Az egyes fájlok nevében szerepeljen a beküldő neve és a forduló száma. A borítékon, vagy az elektronikus küldemény tárgymezőjében szerepeljen: Játsszunk fizikát!

  A legötletesebb és legszorgalmasabb beküldők jutalomban részesülnek, és bemutathatják kísérleteiket 2013. április 5-én délután 3 órakor az ünnepélyes eredményhirdetésen.
Internetes elérhetőség: http://titan.physx.u-szeged.hu/modszertan/jatsszunk_fizikat.html

Feladatok megjelenése a honlapon:

I. forduló: 2013. február 15.
II. forduló: 2013. február 22.
III. forduló: 2013. március 01.


     TÁMOP-4.2.3-12/1/KONV-2012-0035