E-Tananyagok fejlesztése


Az elmúlt évek során több elektronikus formátumú jegyzet készítésésben is részt vettem. Ezeket a tananyag-fejlesztő projekteket az Európai Szociális Alap finanszírozta TÁMOP-4.1.2-08/1/A és TÁMOP 4.1.2A/1-11 témaszám alatt. A könyv ikonra kattintva letölthetőek az egyes elektronikus jegyzetek pdf verziói. Ahol készült ilyesmi, ott a html verziókat is föltettem.


Katt ide a pdf verzióért

Kvantumelektrodinamika és Kvantumoptika

Benedict Mihály

Ez a  jegyzet  a kvantumoptika egyetemi szintű tanulmányozásához készült, elsősorban annak elméleti vonatkozásaira fektetve a hangsúlyt.

Elvégzett feladatok: Szövegszerkesztés LaTeX-ben, képek és animációk gyűjtése, majd szövegbe ágyazása. A szöveg gondos átolvasása. A LaTeX-ben szerkesztett tananyag SCORM csomaggá alakítása.Katt ide a pdf verzióért

Kvantummechanika számítógépes animációkkal

Benedict Mihály

Ez a  jegyzet  a kvantumfizika egyetemi szintű tanulmányozásához készült, elsősorban annak elméleti vonatkozásaira fektetve a hangsúlyt. Az I. rész egy BSc szintű kvantumfizikai előadás megértését segíti elő, míg a II. rész egy haladóbb kvantummechanika kurzus követését teszi lehetővé.

Az animációkat  Czirják Attila és Földi Péter készítette. 

Elvégzett feladatok: Szövegszerkesztés LaTeX-ben, képek és animációk gyűjtése, majd szövegbe ágyazása. A szöveg gondos átolvasása.Katt ide a pdf verzióért

Quantum theory of atoms, molecules and their interaction with light

Benedict Mihály

Ez az angol nyelvű jegyzet az atom és molekulafizika tanulmányozásához készült, különös tekintettel ezen atomi rendszerek fénnyel, elektromágneses sugárzással való kölcsönhatására. A terület megértéséhez szükséges legalapvetőbb módszereket ismerteti néhol vázlatosan, de mindig utalva a részletekre is. Miközben igyekszik nem eltávolodni a kísérleti eredményektől. Msc vagy Phd szintű előadás kísérőjeként használható.

Elvégzett feladatok: Szövegszerkesztés LaTeX-ben, képek és animációk gyűjtése, majd szövegbe ágyazása. Bevezetők, előísmeretek összegyűjtése. A LaTeX-ben szerkesztett tananyag Docbook XML formátumra alakítása.Katt ide a pdf verzióértKatt ide a pdf verzióért

Félvezető optika (Félvezető foton-források és foton-detektorok)

Hevesi Imre, Gyémánt Iván

A TÁMOP 4.1.2A/1-11 projekt keretében készült magyar nyelvű jegyzet rövid bevezetést kíván nyújtani a félvezetők optikai tulajdonságait, a félvezető optikai készülékek működését alapfokon megismerni kívánó mérnök és fizikus egyetemi hallgatók számára a mai technika motorjaként prosperáló fotonikai eszközök fizikájába.

A hallgató megismeri a mindennnapi életben lépten nyomon előforduló félvezetőoptikai eszközök működését irámyító törvényeket. Betekintést nyer a jelenségek magyarázatául szolgáló elméleti háttérbe és minőségi és mennyiségi összefüggéseibe. Megismeri a használt fizikai modellek egyszerűsítéseit.  A hallgató képes lesz a félvezetőoptika tárgykörében megnyilvánuló alapvető fizikai jelenségek magyarázatára. Alaposan megismeri a számos műszaki és technikai berendezésben alkalmazott fotonikai eszközök (LED, lézeres mutatópálca, fotodetektoros elven működő érzékelők) működésének fizikai alapjait.

Elvégzett feladatok: Szövegszerkesztés LaTeX-ben, animációk és képek szövegbe ágyazása. Bevezetők, előísmeretek összegyűjtése. A LaTeX-ben szerkesztett tananyag SCORM csomaggá alakítása.Katt ide a pdf verzióértKatt ide a pdf verzióért

Introduction to the physics of atoms molecules and photons

Benedict Mihály

Ez egy bevezető jellegű angol nyelvű jegyzet az atom és molekulafizika tanulmányozásához, különös tekintettel ezen atomi rendszerek fénnyel, elektromágneses sugárzással való kölcsönhatására. Megismertet a terület megértéséhez szükséges legalapvetőbb módszerekkel. Bsc szintű előadás kísérőjeként használható.

Elvégzett feladatok: Szövegszerkesztés LaTeX-ben, animációk és képek szövegbe ágyazása. Bevezetők, előísmeretek összegyűjtése. A LaTeX-ben szerkesztett tananyag SCORM csomaggá alakítása.