10.1.1. Festéklézerek

A pulzáló festéklézert (pulsed dye laser, PDL) elsőként választandó lézertípusnak tekintik számos, bőrt érintő érbetegség kezelésében, mint a naevus flammeus (PWS), a felszínes hemangiomák, a Civatte-féle poikiloderma, az arc teleangiectasiája és a rosacea. A hypertrophiás és keloidos hegek, a psoriasis és a vírusos szemölcsök szintén kezelhetők PDL lézerrel. Amíg a kezdeti PDL rendszerek 577 nm hullámhosszú sárga fényt bocsátottak ki, a kissé nagyobb hullámhosszúságú PDL eszközök (585 vagy 595 nm) mélyebb, akár 1,2 mm-es szöveti behatoló-képességgel rendelkeztek.

A megfelelő PDL paraméterek megválasztása befolyásolja a szöveti választ, mind a hatásosság, mind pedig a kezelés utáni külső megjelenés tekintetében. A rövid impulzusidő (0,45-3 milliszekundum) az intravascularis koaguláció által összefüggő purpurákat hoz létre (10.1. ábra). Ez nagyon hatékony a teleangiectasiák kezelésében, de a zúzódásokhoz hasonló bőrelváltozást sok beteg nem fogadja el. Ugyan valamivel kevésbé hatékony, de a hosszabb impulzusidő (6-10 ms) „impulzushalmozással” (gyors impulzussorozat alkalmazása egy területen, hűtéssel a purpura-mentes kezelés elérése érdekében) is jó eredményeket ad, és a kezelés után közvetlenül kevesebb bevérzést látunk a bőrön. A legújabb PDL készülékek tovább finomítják ezt a megközelítést úgy, hogy minden impulzust 8 mikro-impulzusra osztanak. Úgy tartják, hogy ez szelektívebb, egységes hőközlést biztosít az erekkel, csökkentve a purpura-képződést.

A  B
10.1. ábra Arc teleangiectasiák kezelése pulzáló festéklézerrel (PDL).  A: Kezelés előtt, B: kezelés után.

A lézerkezelések (beleértve a PDL-t is) során az epidermális védelem rendkívül fontos. A hűtés csökkenti a hólyagképződést, a hegesedést és a következményes pigmenteltéréseket (hipo- és hiperpigmentáció). A leggyakoribb hűtési stratégiák a kontakt hűtés, a forszírozott hideglevegő és a kriogén spray. A Candela PDL rendszerek kriogén spray hűtést (Dynamic Cooling Device TM) alkalmaznak, mely közvetlenül a fényimpulzus előtt lép működésbe, míg a Cynosure rendszerek forszírozott hideglevegőt alkalmaznak. Az epidermis nem szelektív hőkárosodásától való védelmén túl a hűtés lehetővé teszi magasabb energiák használatát is, melyek nagyobb hatásossággal párosulnak.