10.6. Rádiófrekvencia (RF)

Jelentős mennyiségű munkát fektettek egy olyan eszköz kutatásába és fejlesztésébe, amellyel amellyel rádiófrekvenciás elektromágneses sugárzás segítségével fokozhatják a bőr feszességét. A szövetek a monopoláris rádiófrekvenciás gerjesztéssel szemben ellenállásként viselkednek, ennek következtében hőtermelés jön létre. Az első kereskedelmi forgalomba kerülő monopoláris RF-s berendezés a ThermaCool TC™ (Thermage) volt, amely magas frekvenciájú RF-s energiát egy vékony elektródán keresztül juttatott a bőrbe. A kezelőfej hűtő funkcióval is rendelkezett. In vivo vizsgálatok során bizonyították, hogy az RF-s energia hatására a kollagén hármas-hélixben lévő hidrogén kötések felbomlanak és ez a folyamat a kollagén kontrakcióját eredményezi.

2002-ben az FDA jóváhagyta az RF-s technikát a periorbitális ráncok csökkentésére, ezt követően kezdték alkalmazni az arc többi részének és a nyak bőrének feszesítésére. Egy vizsgálatban az RF-fel kezelt oldalon a szemöldök vonala átlag 2–4 mm-rel magasabban helyezkedett el, a felső szemhéj határvonala 1,9 mm-rel emelkedett és a toka felszínének területe 22%-kal csökkent. A klinikai gyakorlatban azonban a kezelés kimenetele kevésbé kiszámítható, nagy variabilitást mutat és a betegek lényeges diszkomfort érzésről számolnak be. Az átmeneti erythema és ödéma mellett matrac felszínre emlékeztető szabálytalanság alakult ki a túlzott kezelés (az ajánlásokat figyelmen kívül hagyva) eredményeként, hátterében a zsírszövet lokális atrófiáját mutatták ki. Új algoritmusok kifejlesztésével azonban javult az eredmények megismételhetőségi gyakorisága és a betegek komfort érzete. Az új készülékek használata során egy adott területen többszöri áthaladás szükséges és ezek a berendezések már nagyobb kezelőfejjel rendelkeznek, amely kevesebb energiát bocsát ki. Újabb fejlesztés a CPT (Comfort Pulse Technology) Thermage nevű berendezés. Kialakításánál arra törekedtek, hogy a legkisebb fájdalom mellett a szövetek feszesítése a leghatékonyabb legyen. A CPT a transzkután elektromos ideg stimulációs megszakításhoz (TENS - transcutaneous electrical nerve stimulation) hasonlóan csökkenti az RF energia okozta diszkomfortot, ezt kombinálja továbbá a bőr hideg/meleg stimulációjával, vibrációval (a fájdalom „kapuszabályozási” teóriáját kihasználva), változtatható RF beállításokkal és jobban elosztható elektródával.

A bipoláris RF eszközök a bőr felszínén elhelyezkedő két elektróda között létrejövő elektromos áram hatására melegítik fel az adott bőrterületet.

Vizsgálatok alapján a kezelések a ráncok 25–50%-os kifeszülését eredményezik és javítják a bőr simaságát és textúráját. Újabban az RF technológiát fénnyel kombinálva is alkalmazzák (pl.: Polaris™, ReFirme™). A fény és a bipoláris RF technika együttes alkalmazásának az a célja, hogy fokozzák a szövetek felmelegítésének hatékonyságát. Feltételezhető, hogy a két módszer között szinergizmus lép fel, így erősítik egymás hatását, de nincsenek irodalmi adatok arra vonatkozóan, hogy valóban hatékonyabb lenne, mint az RF egyedüli használata. Általános vélemény alapján a bipoláris eszközök bőrfeszesítő hatása kevésbé hatékony, mint a monopoláris eszközöké.