b) Ablatív frakcionált fototermolízis

A frakcionált non-ablatív rejuvenáció sikerét követően megjelent a frakcionált ablatív rejuvenáció. Az első kereskedelmi forgalomba kerülő berendezés a Fraxel re:pair® volt (Reliant Technologies). Ez egy szkennelő frakcionált CO2 lézer volt, melynek teljesítménye elérte a másodpercenkénti 2000 mikroablatív MTZ-t. Napjainkig ez a legnagyobb teljesítményű eszköz, de más berendezésekkel is sikerült hasonló klinikai eredményeket elérni. Sok cég gyárt frakcionált ablatív lézereket, többek között CO2, Er:YAG és 2970 nm hullámhosszúságú YSGG lézereket (10.4. táblázat). A re:pair® rendszer például kb. 120–150 µm széles és 200–1500 µm mély MTZ kialakítására képes (a beállításoktól függően). A lézersugár leadásának sebessége a sebész által a bőr felületén irányított kezelőfej mozgási sebességének megfelelően változik. A lézersugár energiasűrűsége 70 mJ/MTZ-ig állítható, a denzitás a bőrfelület 10–70%-a között változtatható. Ezzel a berendezéssel teljesen egyenértékű a Lumenis DeepFX™, amely 110 µm széles és 50–1500 µm mély MTZ-k kialakítására képes (beállításoktól függően), rendelkezik továbbá egy galvános szkennerrel, amivel az MTZ-k négyzet alakú templátja leképezhető. Az operátor ezt követően a környező még nem kezelt bőrterületekre irányítja a szkennert és megismétli a műveletet. Ez az eszköz ugyanolyan változásokat hoz létre a szövetekben, mint a re:pair® rendszer, de lényegesen lassabb.

Az Er:YAG- és a YSGG-alapú rendszerekkel is látványos eredmények érhetők el a bőr textúrájának és tónusának javításában, valamint a ránctalanítás és a hegkezelés terén.

Az ablatív és a non-ablatív frakcionált eszközök rohamosan megnövelték a lézeres mélyhámlasztás hagyományos indikációs területét, melybe ma már beletartozik a ránctalanítás és az aknés valamint egyéb eredetű hegek kezelése. Az energia impulzusát és a kezelés denzitását egyénre szabottan kell megállapítani a kezelendő problémától és az érintett anatómiai régiótól függően. Általánosságban ugyanakkor elmondható, hogy frakcionált kezelés esetén a magas denzitás jobban javítja a bőr textúráját, tónusát és a diszpigmentációt, míg a fokozott impulzus energia a ránctalanítás és a hegkezelés terén mutat látványos eredményeket. Tapasztalatok alapján az enyhe és a mérsékelt ráncok jobban reagálnak a kezelésre, mint a mélyebb ráncok és összehasonlítva a teljesen ablatív mélyhámlasztással csak kevésbé szembetűnő javulás várható.

Az aknés hegek kezelésében a frakcionált mély ablációval (fractional deep dermal ablation [FDDA™]) látványos eredményeket lehet elérni. Súlyos aknés hegek kezelésére alkalmazott 20–100 mJ energia és 600–1600 MTZ/cm2 denzitás mellett enyhe vagy mérsékelt javulást tapasztaltható. Adott lézersugár átmérő esetén nagy energia (70 mJ) nagy denzitással (70%) kombinálva sokkal hatékonyabb, mint az alacsony energia alacsony denzitás kombinációja a megereszkedett bőr és az aknés hegek kezelésében. Egyes betegek kezdetben kényelmetlennek találhatják a több alkalmas kezeléseket, de a gyors sebgyógyulás (általában 7 napon belül) és a relatíve kis kellemetlenségnek köszönhetően a módszer sokkal előnyösebb a hagyományos lézeres hámlasztáshoz képest. Továbbá az egymást követő FDDA™ terápia egyéb jótékony hatásokat is eredményezhet, a későbbi kezelések alkalmával fokozhatja a kollagén remodellációt és a bőr kontrakcióját.

Az ablatív FP relatíve biztonságos rejuvenációs módszer az olyan anatómiai régiók kezelésében, amelyek a hagyományos ablatív mélyhámlasztás során közismerten nehezen megközelíthetőek voltak. Ma már könnyebben kezelhetőek az olyan területek, mint például a nyak vagy a mellkas felső része, habár csak kisebb energiával és denzitással. A frakcionált rendszerek további előnye, hogy minden bőrtípusra biztonságosan alkalmazható, beleértve a nagyon erősen pigmentált betegeket.

Szövettanilag igazolt, hogy a frakcionált lézer terápia elősegíti az neokollagén képződését. Bizonyított, hogy a kezelt területeken fokozódik az olyan kollagén remodellációs markerek expressziója, mint például a hősokkproteinek (HSP, heat shock proteins 47, 70 és 72), a kollagén III, a PCNA (proliferating cell nuclear antigen) és az α-simaizom aktin. A kollagén remodellációhoz és éréshez szükséges HSP47 és HSP72 expressziója már az FP kezelést követő első héten kimutatható volt és közel 3 hónapon keresztül perzisztált. A neokollagenezis mellett az ablatív frakcionált rendszerek szöveti térfogat csökkenést indukálnak, "dermális feltöltést". Mindent egybevéve a több millió kis átmérőjű szövet henger vaporizációjának hatása összeadódik. Standard agresszív frakcionált CO2 lézeres kezelés során az arc bőréből akár 5–7 cm3 is eltávolításra kerülhet. Ennek eredményeképpen rendszeres vagy intermittáló kezelésekkel fokozható a bőr feszessége és ezzel megelőzhető vagy késleltethető a bőrfiatalító eljárások igénybevétele.