10.5. Egyéb fotorejuvenációs eljárások

Habár az ablatív lézerek drámai javulást eredményeztek a bőrfeszesítésben és a fénykárosodások kezelésében, de a diszkomfort, mint rövidtávú mellékhatás, az elhúzódó gyógyulás, a perzisztáló erythema, a posztinflammatorikus hyperpigmentáció és a hegek, illetve a permanens diszpigmentáció miatt a non-ablatív lézer terápiák elterjedésével ez a terápiás módszer háttérbe szorult. A fotorejuvenáció során felszín alatti remodelláció (“subsurface remodeling”) jön létre. A dermisz szelektív károsítása a dermisz remodellációját és volumenének helyreállását indukálja. Azoknál a betegeknél, akiket arcon lévő teleangiektázia miatt PDL-el kezeltek a mérsékelt ráncok javulását figyelték meg. Ez a véletlen felfedezés arra enged következtetni, hogy a dermisz érhálózatának szelektív fototermolízise stimulálja a kollagén remodellációt. Habár a pontos hatásmechanizmus még nem ismert, bizonyított, hogy a non-ablatív rendszerek által kibocsátott fototermikus energia stimulálja a sebgyógyulási válaszreakció több kaszkádját, többek között a kollagenáz és a thrombocyta eredetű növekedési faktoron (PDGF) keresztül, amelyek fokozzák a fibroblaszt aktivitást és az I-es típusú kollagén képződését. Ezek a molekuláris változásokról szóló korai bizonyítékok alapozták meg a non-ablatív lézerek alkalmazását a fotorejuvenáció és a hegkezelés terén.

A fotorejuvenáció az aktinikus teleangiektázia, a lentigók, a szoláris elasztózis és a ráncok kezelésére alkalmas elsősorban. Továbbá használható bőr színének, tónusának és textúrájának javítására. A lézersebésznek a készülék által kibocsátott energia felmérésében a tudomány és a fizika alapvető törvényeit kell szem előtt tartani és nem a gyártó cég által gyakran felnagyított eredményekre alapozni. A teljes fotorejuvenáció eléréséhez gyakran mindhárom fő kromofór (hemoglobin, melanin és víz) célzott kezelése szükséges, de nincs olyan lézer vagy hullámhossz, amely erre képes lenne. Mivel a teleangiektáziák és pigmentált léziók kezelése során már tárgyaltuk a lézer és az IPL technikát, ezért a fotorejuvenációban alkalmazott PDL, Nd:YAG és KTP lézerekkel csak röviden foglalkozunk. Helyette részletesen tárgyaljuk a bőr textúráját és tónusát javító eszközöket; például az infravörös fényt kibocsátó, elsősorban szöveti vízben elnyelődő lézereket, amelyek kollagén remodellációt idéznek elő. Az ebbe a csoportba tartozó leggyakrabban használt eszközök az 1320, 1450 és 1540 nm-es lézerek, illetve újabban a frakcionált 1550 nm-es lézer.

A látható fényű lézerek hatékonyak a fénykárosodott bőrön gyakran előforduló teleangiektáziák és diszpigmentációk kezelésében. Azonkívül hogy csökkentik a pigmentációt a KTP és a Nd:YAG lézerek 20–40%-kal javítják a bőr textúráját és 20–30%-kal csökkentik a ráncokat. A hosszú pulzusú PDL a kezelt területen való többszöri áthaladással alkalmazható fotorejuvenációra. Érdemes megemlíteni, hogy az 585 és az 595 nm-es PDL-eket is elfogadta az FDA, mint a periokuláris ráncok kezelésére alkalmas eljárást. Habár a kollagén remodellációt szövettanilag igazolták, a klinikai eredmények eltérőek és nem meggyőzőek.

Az UV fény okozta bőröregedés vagy más néven „fényöregedés” (photoaging) kezelésében gyakran használják az IPL technikát is. A széles spektrumú villanófény a „fényöregedés” okozta teleangiektáziák és pigment eltérések egyidejű kezelését teszi lehetővé. Egy 135 Civatte-féle poikilodermás beteget vizsgáló kutatásban a nyak és/vagy a felső mellkas IPL kezelése a teleangiektáziák és a hyperpigmentáció >75%-os eltűnését eredményezte átlagosan három kezelés után. Habár az IPL széles spektrumú fényt emittál, szűrőkkel alkalmazható célzott terápiában is. Feltételezik, hogy a rövidebb hullámhossz felelős a pigmentáció és a teleangiektáziák javulásáért, míg a hosszabb hullámhossznak a kollagén remodellációban van szerepe a szöveti vízben létrejövő termikus effektuson keresztül.

Az infravörös lézerek csoportjába tartozó 1320 nm Nd:YAG, 1450 nm dióda és 1540 nm erbium üveg által kibocsátott fény csaknem kizárólag a szöveti vízben nyelődik el. Ezek közül az 1320 nm Nd:YAG lézernek a legkisebb a víz affinitása, ezért az abszorbeálódó energia a dermiszben egyenletesen oszlik el. E tulajdonságának köszönhetően 500 µm-től akár 2 mm mélységig is penetrálhat a bőrben. Az 1320 nm-es lézer rendelkezik cryogen spray (CoolTouch3) funkcióval, 3 beállítási lehetőség választható: a bőrt előhűthetjük, alkalmazhatjuk a lézer impulzussal egyidejűleg, illetve az impulzust követően. A non-ablatív lézerek használata során a bőr hűtése szükséges, hogy az epidermiszt védjük és sérülését csökkentsük.

Az 1320 nm Nd:YAG lézert és az 1450 nm dióda lézert az FDA elfogadta, mint akne kezelési módszert, mivel csökkentik a faggyúmirigyek aktivitását. A 1450 nm-es lézer hasznosnak bizonyult továbbá a faggyúmirigy hyperplázia kezelésében.