10.2.3. Teleangiectasia faciei

Az arcon jelentkező teleangiectasiák előfordulása gyakori. Ezek a leggyakrabban rosaceával és krónikus fotokárosodással társulnak, de májbetegség, autoimmun kötőszöveti elváltozások, sebészi hegek, és a helyi kortikoszteroidok helytelen használata kapcsán is jelentkezhetnek. Az értágulatok jellemzően az orron, az orcán és az állon jelennek meg, és 0,1- 1 mm átmérőjűek. Az ilyen méretű elváltozásokat az arcon rendszerint KTP lézerrel, IPL-lel és PDL rendszerekkel kezelik. Ha a PDL-t rövid impulzusidőkkel alkalmazzák, jelentős javulás érhető el, noha ez jelentős sérülésekkel társul. Az arc elváltozások kezelése purpurával nem járó teljesítménnyel, vagy 6,5 – 8,5 J/cm2 közötti energiasűrűség alkalmazásával, hosszabb impulzusidővel (10-16 ms) és 10-12 mm-es pontmérettel lehetséges. Ezen beállítások mellett általában többszörös pásztázást és/vagy impulzushalmozásos technikát alkalmaznak a hatásosság növelése érdekében. Több kezelésre is szükség lehet. Ezek a technikák különösen hasznosak lehetnek erythematoteleangiectatikus rosacea kezelése esetén (10.7. ábra).

A B
10.7. ábra   Erythematoteleangiectatikus rosacea IPL kezelése. A: Kezelés előtt, B: kezelés után

 

A teleangiectasiák kis sugárnyaláb-átmérőjű (0,2 – 2 mm) KTP lézerrel történő kezelése kevés mellékhatással, kisfokú zúzódással vagy anélkül, és a PDL-hez képest kisebb mértékű duzzanattal, fájdalommal és bőrpírral társul. A nagyobb átmérőjű, sötétebb, mélyebben elhelyezkedő erek az arcon hatásosan kezelhetők Nd:YAG lézerrel (10.8. ábra), különösen sötétebb bőrű betegek esetén. Az 1064 nm-es fény csökkent hemoglobin általi abszorpciójának (az 595 nm-es fényhez képest közel tízszer kisebb) kompenzálására azonban nagyobb teljesítményre van szükség, mely erőteljes hűtést tesz szükségessé, mind az epidermális védelem, mind pedig a beteg fájdalmának csökkentése érdekében.

 

   
 A  B
10.8. ábra. Teleangiactasia kezelése Nd:YAG lézerrel. A: Kezelés előtt, B: Kezelés után.

Az IPL általánosan használható az arcon elhelyezkedő teleangiectasiák purpura-mentes kezelésére, 550 vagy 560 nm-es szűrővel. A teleangiectasia esetén a kezelés végpontja az érspazmus elérése vagy az ér színének sötétebbre változása.