a) Non-ablatív frakcionált fototermolízis

A Fraxel® SR750 (Reliant Technologies) volt az első lézer berendezés, amelyet a klinikumban is alkalmaztak; 1550 nm hullámhosszúságú erbium-adalékolt optikai-szálas frakcionált lézer, amely elsődlegesen a vízben nyelődik el. A kezelőfej szkennelő funkcióval (Intelligens optikai nyomkövető rendszer ­- Intelligent Optical Tracking System [IOTS]) rendelkezik, ezzel elősegíti az egységes MTZ-k létrehozását. A második generációs berendezéseknél (Fraxel re:store®) 70 mJ-ig állítható az 1 MTZ-re leadott energia mennyiség, a kezelés mélysége elérheti az 1500 µm-t és a kezelés sűrűsége 5–50%-ig változtatható a bőrfelületre vonatkoztatva. Az MTZ-k mélysége a sebésztől függő paraméter, értékét a kezelt anatómiai régió illetve a bőr vastagságának megfelelően kell beállítani.

A bőr frakcionált melegítése indukálja a kollagén remodellációját. A frakcionált fototermolízis (FP - fractional photothermolysis) hatásmechanizmusának köszönhetően a keskeny szövethengerek hihetetlenül nagy energiasűrűséggel biztonságosan kezelhetőek, ugyanekkora energiasűrűség összefüggő területek esetén elhúzódó sebgyógyulást és szöveti hegesedést eredményezne.

A frakcionált rendszerek technológiájának fejlődésével létrejött a „teleszkópos mechanizmus”, amelynek köszönhetően a sugárnyaláb átmérőjének kismértékű változtatásával nagymértékben változtatható az epidermális sérülés illetve a hőkárosodott szövet mélysége. Ezekben a készülékekben minél nagyobb a lézersugár átmérője, annál nagyobb a leadott energia. Van egy úgynevezett „sweet spot”, vagyis ideális sugár átmérő, amellyel a dermális koaguláció eléri a maximumot, míg az epidermisz károsodása minimálisnak tekinthető. Manapság sok lézer berendezésekkel foglalkozó cég gyárt frakcionált non-ablatív eszközöket (10.4 táblázat), a leendő tulajdonosnak érdemes a különböző lehetőségeket részletesen megvizsgálnia, az eszköz és a tartozékok ára mellett érdemes odafigyelni a berendezés teljesítményére, sebességére, megbízhatóságára, és a technikai tudására.

Az új technológia indikációi és alkalmazási lehetőségei gyorsan fejlődnek, használják például krónikus fénykárosodás, különböző típusú hegek kezelésére (beleértve az aknés, a hypopigmentált, a traumás eredetű és a sebészeti beavatkozásokból eredő hegeket), a bőr feszességének helyreállítására és ránctalanításra.