11.7.3. A fogkő és eltávolítása

Fogkőnek nevezzük a fog felületén lerakodó, a foghoz tapadó elmeszesedett anyagot. Elhelyezkedése szerint megkülönböztetünk íny feletti és íny alatti fogkövet. Mennyisége igen változó. Lehet, hogy csak egy-két fogon képződik kis mennyiségben az íny széle mentén. Lerakódhat azonban több vagy az összes fogra is igen nagy tömegű fogkő, mely elfedi a fog koronájának jelentős részét. Lehet olyan sok, hogy széttolja a fogakat. A fogkő az ínyre, mint mechanikai ártalom hat és ínygyulladást okozhat. A fogkövek eltávolítása után a gyulladás hamarosan meggyógyul. Ha a fogkő hosszú ideig ott marad, az ínygyulladás fokozódik és az ínytapadás visszahúzódik. Az esetek jelentékeny részében idővel a gyulladás az ínyről ráterjed a gyökérhártyára és a fogmedercsontra, fogágygyulladás és csontpusztulás következik be.

Fogkőeltávolítási eljárás során eltávolítják a fogakon tapadó fogköveket, lepedékeket, elszíneződést és simára polírozzák a fogakat. A hagyományos kéziműszeres eltávolítás során fogról fogra haladva a fogkő alá hatolnak és azt lehetőleg teljes egészében lepattintják a fogról lehetőleg úgy, hogy se a zománc, se a gyökéren lévő cement ne sérüljön meg. Ezután finom horgokkal a fog nyakán tapadó kis köveket óvatosan lekaparják, majd finom reszelőkkel a fogakat simára csiszolják. A fogakra tejföl sűrűre kevert horzsakőport tesznek, majd harang és korong alakú gumipolírozóval simára dörzsölik, és a polírozó masszát alaposan kiöblíttetik.

Napjainkban a fogkőeltávolítás inkább gépi műszerekkel történik. Az ultrahangos tisztítás gyorsabb de sokszor a beteg számára igen kellemetlen és nem kellő simaságú gyökérfelszíneket hagy maga után. Az ultrahangos fogkőeltávolítók 25-40 kHz frekvencián működnek. Emellett ismertek még az ún. szonikus tisztítók is, amelyek 23-63 kHz frekvenciájúak, és klinikai vizsgálatok szerint legalább olyan hatékonyak, mint az ultrahangos készülékek. Mindkettő esetén nagyon fontos a megfelelő vízhűtés alkalmazása.

 
  11.13. ábra   A fogköves terület közepén egy excimer lézerrel megtisztított rész látható.

Az excimer lézeres kísérletek a fogkőeltávolításra is kiterjedtek. A fentebb említett ArF excimer lézerrel ebben az esetben is sikeres fogászati beavatkozást, fogkőeltávolítást valósítottak meg a szegedi kutatók. Egy viszonylag vastag (több tized milliméter), barnára színeződött fogkövet sugároztak be az UV lézerrel. Mint azt az alábbi. ábra is mutatja, a besugárzott felületről sikerült teljes mértékben elablálni a fogkövet az alatta levő zománc megsértése nélkül. Ehhez kb. 600 lézerimpulzusra, azaz nagyjából fél percre volt szükség. Ez azt jelenti, hogy a lézeres eljárásnak ebben az esetben is lehet létjogosultsága a fogászatban.