10.1.4. Intenzív pulzáló fény

A villanólámpákon alapuló, intenzív pulzáló fény (IPL) rendszerek a lézerektől eltérően szűrt inkoherens polikromatikus fényt bocsátanak ki, láthatótól közel infravörösig terjedő hullámhossztartományban (500-1200 nm). Kifinomult szűrő és pulzáló rendszerek segítenek megakadályozni a nemkívánatos hullámhosszak okozta bőrkárosítást, és ezek specifikusabbá és sokoldalúbbá tették az eszközt. Néhány eszköz kézi hűtővel van ellátva, mely hasznos eszköz az epidermális védelem során, továbbá nagyobb energiák használatát teszi lehetővé, mely segítségével mélyebben fekvő elváltozások is kezelhetők. Az IPL rendszerek számos elváltozás esetén alkalmazhatók, mint a rosacea, a PWS, a hemangiomák, acne, a Civatte-féle poikiloderma és a lentigók, továbbá teljes fotorejuvenálásra is alkalmas (10.2. ábra). Az új IPL eszközök gyorsak, megbízhatók és tartósak.

A B
10.2. ábra Akne hegkezelés intenzív pulzáló fénnyel (IPL). A: Kezelés előtt, B: Kezelés után

Kiegészítésként hideg ultrahang gél vagy aloe vera gél alkalmazható, hogy elvezesse a hőt az epidermistől. A gél törésmutató illesztő anyagként is viselkedik, lecsökkenti az eredetileg a levegő és a bőr közötti nagy törésmutató különbségből adódó reflexiót. Továbbá segíti a kézieszköz csúszását az egyik helyről a másikra.

Ezen intézkedések ellenére is előfordulhat az epidermis hősérülése, mely hólyagképződéshez, hegesedéshez és tartós pigmenteltérésekhez vezethet. Ez általában operátorfüggő, és a napbarnított vagy sötét fototípusú bőrrel rendelkező betegek esetén nagyobb kockázattal jár. Az IPL-t leggyakrabban I-III. fototípusú bőrű betegek esetén használják lentigók (10.3. ábra), krónikus fénykárosodás kezelésére (10.4. ábra) vagy szőreltávolítás céljából.

A B
10.3. ábra Lentigo intenzív pulzáló fény (IPL) kezelése. A: Kezelés előtt, B: Kezelés után

 

A B
10.4. ábra Fotorejuvenáció intenzív pulzáló fény (IPL) készülékkel. A: Kezelés előtt, B: Kezelés után.

 

Érdemes egy adott területen több kezelést végezni, mindet más szögből. Ez lehetővé teszi az egységes, egyenletes lefedést, és megelőzi a zebraszerű pigment irregularitásokat és területek kihagyását. Ha dupla vagy tripla impulzus ér egy területet, a kezelések között az epidermis hűtésére megfelelő időt kell hagyni. Az IPL kezelés megfigyelhető végpontjai a lentigók sötétedése, a teleangiectasiák eltűnése vagy sötétebb kék megjelenése.

 Mint minden ilyen eszköz esetén, az első impulzusokat a szöveti válasz szerint kell értékelni. Elkerülendő lehetséges probléma a túlzott fehéredés, a zúzódás vagy a Nikolsky jel vagy a túlzott nem szelektív melegítés egyéb jeleinek megjelenése. Hűtés alkalmazása esetén annak hatásosságát fel kell mérni. Továbbá el kell kerülni a szemöldök, férfiaknál pedig a szakállas bőr nem szándékos fotoepilálását.