11.5. Fül-orr-gégészet

A középfül-gyulladás baktériumok, vagy vírusok által okozott megbetegedés, amely általában felső légúti fertőzés következményeként alakul ki. Kezdeti stádiumában még alig okoz panaszokat, azonban a fülészeti vizsgálat során már látható a dobhártya behúzódása.

A gennyes középfül-gyulladás jellemző tünete a tartós és erős fülfájás. Az általános tünetek közé tartozik a magas láz, a bágyadtság és az elesett állapot. Ha a megfelelő fülészeti kezelés nem történik meg időben, akkor a dobhártya átszakad. Ekkor a betegek fájdalma csökken, mivel megszűnik a dobhártya feszülése. Véres-gennyes fülfolyás észlelhető. Középfül-gyulladás esetén fontos a dobüreg szellőzésének biztosítása, és a váladék eltávolítása. Ennek érdekében a dobhártyán egy lándzsaszerű eszközzel kis nyílást ejtenek, amelyen keresztül a váladékot leszívják. A beavatkozást általában lokális fájdalomcsillapítás mellett végzik. Előfordulhat, hogy a nyílás a teljes gyógyulás előtt záródik, ilyenkor ismételten szükség lehet a beavatkozás megismétlésére. A dobhártya spontán perforálódását nem célszerű kivárni, mert a perforációs nyílás szabálytalan szélű sebzést okoz a dobhártyán, amely nehezen, csak hegesedéssel gyógyul, és növeli a nagyothallás kialakulásának kockázatát. A fülészeti kezelés mellett antibiotikumok adására is szükség lehet, továbbá a fülcseppek is segítik a gyógyulást.

A dobhártyalyukasztás igen fájdalmas dolog. Különösen rosszul érinti ez a gyermekeket, ezért a fájdalmat mérséklő módszer fejlesztésén sokan, sokat dolgoztak. A lézeres eljárások kidolgozásával sikerült is a kezelés okozta fájdalmat jelentősen lecsökkenteni. Ebben az esetben a dobhártyát nem tűvel lyukasztják át, hanem egy jól lefókuszált CO2 lézersugárral. Az eljárás előnye, hogy az így készített lyuk viszonylag szabályos, nem hasadozott peremű, emiatt kisebb a továbbhasadás veszélye, gyorsabb a gyógyulás. Mivel nem lassú mechanikai nyomás eredménye, sokkal kevésbé fájdalmas, gyorsan elvégezhető, nem terheli meg a beteget.

A dobhártyabemetszésen kívül még vérerekből álló jóindulatú daganat, légcsőhegesedés, polip, szemölcs eltávolítására, nyelvgyöki mandulatúltengés kezelésére, hangszalagpolip, ciszták, fekélyek, daganatok kimetszésére alkalmaznak lézereket a fül-orr-gégészetben.