10.2. Érelváltozások kezelése

Noha a betegeket leggyakrabban teleangiectasiákkal és rosaceával kezelik, fontos ismerni a hemangiomák és naevus flammeus kezelésében használatos legkorszerűbb technikákat is. Az érelváltozások kezelése során a célkromofór az oxihemoglobin 418, 542 és 577 nm-es abszorpciós csúccsal. Habár az elsődleges célpont a hemoglobin, a bőr dinamikusan strukturált természete nem engedi az egyszerű célbavételt. Az érelváltozások kezelése során figyelembe kell venni olyan fontos tényezőket is, mint a vérerek mélysége, vastagsága és a bőr fototípusa.

Figyelmet kell fordítanunk azokra a képletekre is, amelyeket a lézerkezelés során el akarunk kerülni, úgy mint a normál epidermisben található melanocyták, szőrtüszők.  Ezért amíg a fenti hullámhosszak maximális abszorpciót eredményeznek, a hosszabb hullámhosszúságú fény kevésbé nyelődik el a melaninban és mélyebbre hatol. Az érelváltozások esetében leggyakrabban használt készülékek az IPL, az 532 nm-es KTP, az 595 nm-es PDL és az 1064 nm-es Nd:YAG lézerek.  Ezek mellett más eszközöknek is, mint a 755 nm-es alexandrit lézer és 940 nm-es dióda lézer, fontos szerepük lehet az érelváltozások kezelésében. (10.1. táblázat)

10.1. táblázat   Lézerek és más eszközök alkalmazása az érelváltozások kezelésében

Lézerek és más eszközök alkalmazása az érelváltozások kezelésében

Lézertípus

Hullámhossz (nm)

Energiasűrűség (J/cm2)

Impulzushossz (ms)

Kezelendő elváltozás

Alkalmazás

Bőr felszíni alkalmazás

Változó impulzusú KTP lézer

532

max. 240

1-100

teleangiectasia, venulectasia

arc és alsóvégtag teleangiectasiái, vénás malformációk, rosacea erythematosa, teleangiectatica, szenilis angiomák

Pulzáló festéklézer

585, 590, 595, 600

max. 40

0.45-40

teleangiectasia

naevus flammeus, rosacea erythematosa, teleangiectatica, arc és alsóvégtag teleangiectasiái,  infantilis hemangiomák, szenilis angiomák, hypertrophiás hegek, striák, verrucák, vénás hemangiomák, pókangioma

Hosszú impulzusú alexandrit lézer

755

max. 100

3-100

teleangiectasia, venulectasia

alsóvégtagi  teleangiectasiák (seprűvénák), vénás malformációk

Dióda lézer

800

10-100

5-400

teleangiectasia, venulectasia

alsóvégtagi  venulectasiák és teleangiectasiák  (seprűvénák), retikuláris varixok, vénás malformációk

Hosszú impulzusú Nd:YAG lézer

1064

5-900

0.25-500

teleangiectasia, venulectasia

alsóvégtagi venulectasiák és teleangiectasiák (seprűvénák), retikuláris varixok, teleangiectasia faciei, vénás hemangiomák

Intenzív pulzáló fény

400-1200

10-80

2-200

teleangiectasia,

venulectasia

 rosacea erythematosa, teleangiectatica, alsóvégtagi  teleangiectasiák (seprűvénák)

Éren belüli alkalmazás

Dióda lézerek

810, 940

 

 

visszértágulat

Vena saphena elégtelenség

Nd:YAG lézer

1320

 

 

visszértágulat

Vena saphena elégtelenség

Rádiófrekvenciás energiaforrás

Rádiófrekvencia

 

 

visszértágulat

Vena saphena elégtelenség

 

A klinikai javulás a legjobban fototermális érkárosodás útján érhető el. Amint az impulzusszélesség megközelíti vagy meghaladja a célér termális relaxációs idejét (ami nagyjából 1,5 ms), fototermális károsodás alakul ki. Ez az éren belül érrögképződéssel jár, illetve az érfal és a környező szövetek következményes kollagén fibrózisával. Ezek az elváltozások azonnali purpurás reakcióval járnak. Ez utóbbi nemkívánatos kozmetikai megjelenése miatt, amely két hétig is eltarthat, gyakran alkalmaznak hosszabb (>6 ms) impulzusszélességet, mivel ez a célér kíméletesebb melegítését okozza, és összességében nem jár sérüléssel. Bizonyos mértékű éren belül érrögképződés azonban előfeltétele a klinikai javulásnak és az érelváltozások kezelésének, ahogyan azt a naevus flammeus esetében is láthatjuk.