g) Gyulladás utáni vagy gyógyszer indukálta hiperpigmentáció és szkleroterápia utáni elszíneződés

A gyulladás utáni hiperpigmentáció számos bőrgyógyászati (gyógyászati és kozmetikai) eljárás gyakori mellékhatása. A sötétebb fototípusú bőrrel rendelkezők esetén számítani kell a jelenségre és haladéktalanul meg kell kezdeni a kezelést. A gyakori helyi kezelések között említendők a kortikoszteroidok, retinoidok és fehérítő krémek. Új kezelési módszert jelent a frakcionált fototermolízis alacsony denzitással és energiával. A finom, mély oszlopok (mikrotermális vagy mikroablatív zónák) gyógyszerbejuttató rendszerként szolgálnak, és javítják e helyi szerek bejutását a bőrbe. Terápia-rezisztens betegek esetén a Q-kapcsolt rubin, alexandrit és Nd:YAG lézereket használták a gyulladás utáni hiperpigmentáció javulásának felgyorsításához. Azonban, mivel a gyulladás utáni hiperpigmentációt ezek az eszközök is előidézhetik, óvatosan kell eljárni.

A gyulladás utáni hiperpigmentációval szemben, melyet a melanintöbblet okoz, a szkleroterápia utáni elszíneződés az erek destrukciójának, a vörösvérsejtek extravazációjának és a hemosziderin interstitialis lerakódásának a következménye. A Q-kapcsolt rubin lézert sikerrel alkalmazták a szkleroterápia e gyakori szövődménye esetén, de a sikeres kezelések aránya változó.

A gyógyszer indukálta hiperpigmentáció vagy elszíneződés gyógyszermetabolitok, hemosziderin, melanin vagy ezen komponensek kombinációjának dermisben és/vagy epidermisben történő lerakódását jelenti). A kialakuló szín függ a kiváltó gyógyszertől, és kékesszürkétől a barnássárgán át a vöröses színig változhat. A Q-kapcsolt rubin, alexandrit és az 1064 nm-es Nd:YAG lézerek használata javította a minociclin, amiodaron és imipramin kiváltotta hiperpigmentációt vagy elszíneződést.