11.1. Daganatos betegségek sebészi kezelése

A sebészi megoldás még ma is a legfontosabb, leggyakrabban alkalmazott, és gyakran egyedül is gyógyuláshoz vezető módszer számos rákféleség esetében. Ha a daganat még nem terjedt rá más szervekre, nem adott áttétet, és olyan szervben, testrészben foglal helyet, amely sebészi eltávolításra hozzáférhető, ma is a sebészi megoldás a gyógyulás legjobb esélyét ígérő és ezért a leggyakrabban alkalmazott kezelésmód. A műtét során a sebész nemcsak a látható rákos szövetet távolítja el, hanem azzal együtt a környező ép szövetben vezetett metszéssel bizonyos mennyiségű épnek tűnő szövetet is mindig eltávolít, mert tapasztalat szerint gyakran előfordul, hogy már ott is jelen vannak szabad szemmel még nem látható mennyiségben daganatsejtek, melyek később kiújulás forrását képezhetnék. Nem ritkán már a műtét közben mikroszkóposan megvizsgálják a kimetszett szövetek szélét, s ha ott ráksejteket találnak, akkor a sebész kiterjeszti a műtétet. Előrehaladott stádiumban lévő daganatos betegek kezelésében a tehermentesítő sebészi beavatkozásnak jelentős szerepe lehet. Olykor még gyógyíthatatlannak ítélt rákos betegnél is rendkívül eredményes lehet a beteg szenvedésének csökkentésében, leromlásának megakadályozásában. A műtét egy kombinált kezelés részét is képezheti, mikor sebészi beavatkozást követően vagy azt megelőzően a beteget sugárkezelésben vagy kemoterápiás kezelésben, esetenként pedig mindkettőben részesítik. A sugárterápiát, kemoterápiás és/vagy immunterápiás kezelést általában műtét utáni beavatkozásként alkalmazzák, mert tapasztalat szerint a helyi kiújulások kialakulását általában csökkenti.

A lézereket ezen a területen elsősorban vágásra, a hagyományos szike helyettesítésére alkalmazzák. A lézerszikével szemben alapvető elvárás, hogy a hagyományos orvosi szikét vagy az elektrokautert helyettesítse és természetesen kedvezőbb tulajdonságokkal is rendelkezzen. Alapvető elv, hogy ahol hagyományos szike alkalmazható, ott a lézerszike is alkalmazható, fordítva azonban már nem mindig igaz (pl. egyes szemészeti beavatkozások). A lézer irányítottságánál, az adott hullámhosszára vonatkozó eltérő szöveti abszorpciójánál fogva ott fejti ki hatását, ahol kell, azaz szerencsés esetben az eltávolítandó daganatnál. Egyébként majdnem minden tökéletesen úgy zajlik le ebben az esetben, mint a hagyományos sebészeti eljárás során.

A lézerszike előnyei: tökéletes irányíthatóság, nagy találati biztonság (a kis pontban fókuszált lézersugárral kiszámított és pontos szövetroncsolás végezhető, miközben a környező szövetek épek maradnak); éles sebszélek (kevesebb heggel, szövődményektől mentesen, fájdalom és ödéma nélkül gyógyulnak a sebek); minimális vérzés (a vérerek kauterizációja miatt), érintésmentes alkalmazás, a lézer a hőhatás révén sterilizálja a műtéti területet. Műtétet transzparens rétegek mögött is lehet végezni és adott lézerberendezés több területen is alkalmazható.

Hátrányok: steril körülmények biztosítása (nehéz a készülék, a karok, szálak sterilitását megőrizni), száraz sebfelszín biztosítása, a keletkezett gázok, füst elszívása szükséges, a biztonsági előírások betartása elengedhetetlen (a melléksérülések, balesetek a biztonsági előírások betartásával megelőzhető), esetleges szövődmények (technikai előírások megszegése, a lézersugár szöveti hatásának helytelen becslése).