10.2.6. Verrucák

A verruca vulgarist a humán papillomavírus okozza, mely az érintett bőrterületen epidermális hyperpláziát és neovascularisatiot idéz elő. A lézerkezelés alapját az érképletek célbavétele jelenti, mely szövettanilag egyértelmű, mivel a bőr papilláiban tágult erek vannak. A PDL használata a verrucás betegekben intravascularis vérrögképződést és az érfal necrosisát okozza. A verrucák lézerkezelése során azonban valószínűleg a lézerek nemspecifikus melegítő hatása játssza a fő szerepet. A szemölcsök "lézertermiás” kezelése, különösen az Nd:YAG lézer esetén a betegek mintegy 75%-ánál sikeres. A mechanizmus az epidermális fehérjék és erek koagulációja, és egy reaktív gyulladásos válasz stimulálása lehet. Habár a szemölcsök szén-dioxid ablációja során is hasonló szöveti válasz alakulhat ki, a sikerességi arány nagyobb változatosságot mutat (30-80%). A periungualis szemölcsök ablatív lézerkezelése után hegesedés és onychodystrophia alakulhat ki.

Jelenleg a PDL a leggyakrabban használt lézer az ellenálló szemölcsök kezelése esetén. A vérzés és hegképződés hiánya teszi kedvelt választássá ezt a lézert. A PDL korlátozott behatolóképessége miatt célszerű a szemölcs hiperkeratotikus felszínét a kezelés előtt vérzés nélkül eltávolítani Ezt követően az elváltozást addig kezeljük, amíg sötétebb szürke színűvé nem válik. A kezelés során alkalmazott nagy teljesítmény kifejezett fájdalommal jár, különösen az ujjakon. A beteg fájdalomtűrésének függvényében az ujjak perifériás idegblokádjára szükség lehet. Ezt az eljárást kéthetente ismétlik, amíg az elváltozás meg nem szűnik.

Irodalmi adatok alapján a terápiás hatásosság 20 és 95% közé tehető. Ezen adatok ellenére a PDL kezelés konvencionális kezeléshez (krioterápia) viszonyított abszolút előnye prospektív randomizált vizsgálatokban nem igazolódott. Noha a szemölcsök kezelésében nem kizárólag a lézerterápia hatásos, a bőrgyógyászat fegyvertárát bővíti e makacs elváltozások ellen.