11.2.2. A zöldhályog (glaukóma) és gyógyítása

Ez a betegség a látóideg és a látótér jellegzetes és fokozatosan romló károsodását jelenti. Esetében a szemnyomás gyakran a normálisnál magasabb. Kialakulásának oka a csarnokvíz normális áramlásának valamilyen okból történő elakadása. A csarnokvíz az elülső és a hátulsó szemcsarnokot tölti ki, sók és tápanyagok vizes oldata. A lencse és a szaruhártya táplálására szolgál és egyúttal az anyagcseretermékek elszállítója, a szemnyomás szabályozója. Nyomása normálisan 15-21 Hgmm, ami a szem belső nyomását tartja fent. A fölös csarnokvíz egy nagyon vékony rostokból álló finom szűrőrendszeren, a csarnokzugi hálózaton keresztül távozik (lásd alábbi ábra).

A betegség két fajtáját különböztetik meg:

1) a nyitott zugú glaukóma esetében a csarnokvíz áramlását egy finom szűrőrendszer eldugulása akadályozza. Elváltozásokat figyelhetünk meg benne, bizonyos anyagok rakódnak le a rostokra, vagy a csarnokzugi hálózatot felépítő sejtek károsodása okoz szűkületet.

2) A zártzugú vagy sekélyzugú glaukóma esetében a szemlencse nekinyomódik a szivárványhártyának és ezáltal beszűkíti a csarnokzugot. A szemlencse és a szivárványhártya túlzottan szorosan fekszik össze és már a csarnokvíznek a hátsócsarnokból az elülső csarnokba jutása is megnehezített. A hátsó szemcsarnokban nagyobb lesz a nyomás mint az elülsőben, az írisz elődomborodik és a csarnokzugi hálózatot és a csarnokvizet elszállító, ún. Schlemm-csatornát gyakorlatilag elzárja. Gyógyítása történhet gyógyszerekkel, szemcseppekkel, illetve amennyiben lehetőség van rá hagyományos műtéttel.

 11.2. ábra   A nyílt- és zártzugú glaukóma.

A lézerek bevezetésével lehetővé vált nagypontosságú, transzparens közegek mögötti beavatkozások elvégzése. Ennek eredményeképpen a zöldhályog gyógyításában is új, a hagyományosnál eredményesebb, biztonságosabb, jóval kisebb fájdalommal járó műtéti eljárások jelentek meg. Ezek során lehetőség nyílt az érintetlen szaruhártya mögött az elzáródott szűrőrendszer megfelelő mértékű átlyukasztására, az eltömődött Schlemm-csatorna kitisztítására, illetve az írisz átfúrásával egy új csarnokvíz-elvezető kapu kialakítására. A beavatkozás során olyan lézert alkalmaznak, mely olyan hullámhosszúságú fényt sugároz, ami nem nyelődik el a köztes anyagban, szaruhártyában, csarnokvízben, hanem csak a műteni kívánt szövetben (íriszben, szűrő rostokban). Általában zöld (Ar-ion) lézerrel végzik ezeket a kezeléseket. A lézernyalábot lefókuszálják pl. az írisz felületére, s energiáját úgy választják meg, hogy csak a fókuszpontban legyen arra elegendő energiasűrűség, hogy elroncsolja a szövetet, lyukat fúrjon bele. A klinikai vizsgálatok bizonyították, hogy az eljárás gyors (a beavatkozás mindössze néhány percet vesz igénybe), ambuláns módon elvégezhető (a beteg a műtét után hazamehet), hatékony, sebzésmentes.