e) Melasma

A melasma egy összetett és kezelésének szempontjából sok kihívást tartogató betegség, mind belső (például genetikai, hormonális), mind pedig külső (például ultraibolya fény) tényezőkkel. Leggyakrabban az arcot érinti, és barnástól sötétbarnáig terjedő színű foltokként jelenik meg a fényvédett területek megkímélésével. Az érintettek nagy része nő, és a hormonális hatások, mint a terhesség és az orális fogamzásgátló-szerek használata súlyosbítja a betegséget. Az orvosi és ügyrendi kezelési stratégiák közé tartoznak a helyi retinoidok, a hidrokinon, a kémiai hámlasztás és a lézerkezelés. Míg a kezelések különböző mértékű javulással kecsegtetnek, a betegség még az óvintézkedések ellenére is, mint a szigorú védelem a nap ellen, rendszerint kiújul.

Klinikailag a májfoltokat gyakran eloszlási mintázata és a túl sok melanin helye szerint kategorizálják. Epidermális májfoltban a melanin az epidermis bazális és szuprabazális rétegeiben található, a dermális májfolt esetén pedig a melanint a melanofágok tartalmazzák. A kevert típus mind az epidermális, mind pedig a dermális típus tulajdonságait ötvözi. Úgy tartják, hogy ezeket az altípusokat Wood lámpával el lehet különíteni, amely kiemeli az epidermális pigmentációt, de szövettani és konfokális mikroszkópos vizsgálatok egy elváltozáson belül is észlelték a két típus keverékét. Megjegyzendő, hogy a dermális melanin depozitumok rosszul reagálnak a rendszerint felírt helyi terápiás szerekre.

Mivel a májfolt az epidermális melanocytákban és a dermális melanofágokban lévő megnövekedett mennyiségű melanin okozta fokozott pigmentációval járó betegség, azt sejthetnénk, hogy kedvezően reagál a Q-kapcsolt lézeres kezelésre. Ez a feltételezés azonban hamisnak bizonyult. Habár a dermális májfoltban a melanofágokat szelektíven képes roncsolni a Q-kapcsolt lézer, az ezt követő epidermális válaszreakció gyakran egy gyulladásos folyamatot vált ki, és állandósítja vagy súlyosbítja a problémát. A májfolt Er:YAG felszínes lézeres resurfacing kezeléssel történő javítására tett kísérletek átmeneti javuláshoz vezettek ugyan, de ezeket problémás gyulladás utáni fokozott pigmentáció követte.

A nem ablatív, frakcionált lézerrendszerektől kezdetben áttörő sikert vártak, azonban ezen lézerek alkalmazása mellett is gyors a recidíva. A frakcionált lézerek ezen új alkalmazása ellenére a májfolt kiújul, és a kezelés fő irányát továbbra is a jól meghatározott rend szerint alkalmazott helyi retinoidok, fehérítőszerek és a gondos napvédelem jelentik.