11.8.1. Érszűkület kezelése

A szív - mint minden motor - működéséhez üzemanyagot igényel. Az ismétlődő, percenként kb. 70-szer végrehajtott összehúzódáshoz az energiát a kilökött vér saját felhasználásra visszaáramló hányadából nyeri. A szívizom tápláló erei koszorúként ölelik át a szívet, a nevük is innen származik. A verőerek fala számos tényező hatására megvastagodhat, megkeményedhet, rugalmasságát veszítheti. Az erek ilyenkor beszűkülhetnek és hirtelen el is záródhatnak. Ez a folyamat - a koszorúerek legbelső rétege alatti zsíros, elmeszesedő lerakódás - hozza létre a koszorúér szűkületét, amely megrepedés és az érintett területen a vér megalvadása (trombózis) útján hirtelen teljes elzáródáshoz,az illető koszorúérszakaszban a véráramlás leállásához és a hozzá tartozó szívizomrész elhalásához(szívizominfarktus) vezethet. A koszorúér betegsége négy tünetcsoport formájában jelenhet meg: legfőbb következménye az angina pectoris, a szívizominfarktus, a szívelégtelenség és a hirtelen szívhalál.

A beteg gyógyítására sok esetben az áramlási akadályt jelentő érszűkületet megkerülő (bypass) érpályát alakítanak ki oly módon, hogy a lábszárból vagy mellkasából kivett véna-, verőérdarab egyik végét a főütőérhez (az aortához) a másik végét pedig a szűkület alatti érszakaszhoz varrják. A műtéttel a szív vérellátása rendkívüli mértékben javítható, és a beteg visszanyeri aktivitását. Azon betegeknél, akiknél nincs olyan minőségű lábvéna, amely átültetésre alkalmas lenne, sor kerülhet más betegből származó véna beültetésére is.

A koszorúerek ballonos tágítási eljárásának lényege, hogy katétert vezetnek a koszorúérbe. A katéter jelen esetben speciálisan kiképzett, a végén egy felfújható ballon található. Amikor a katéter eléri a koszorúér-szűkületet, akkor a ballont nagy nyomással felfújják. A felfújt ballon által közvetített nagy nyomás a koszorúér-szűkületet okozó lerakódást szétroncsolja anélkül, hogy a koszorúér fala komolyabban sérülne. A beavatkozás után az esetek 90%-ában az áramlási akadály megszűnik, vagy csökken, és a koszorúér-keringés normalizálódik

Sajnos azonban a tágított érszakasz újbóli beszűkülése 30% körül van. Eredményessége javítható egy rugalmas háló (stent) érbe juttatásával, amely csökkenti a kezelt érszakasz ismételt beszűkülését, ill. elzáródását. Jelenleg kb. minden második értágításnál a stentbeültetésre is sor kerül.

 
  11.14. ábra   Érfali lerakódás lézeres eltávolítása.

Az utóbbi évtizedben lehetőség nyílt az érfali lerakódás lézeres eltávolítására is. Ennek során egy nagy teljesítményű impulzus lézer fényét endoszkóppal eljuttatják a leszűkült érrészhez. A lézernyalábot lefókuszálják és ráirányítják a lerakódásra, melyet mikrorobbanások sokaságával leablál az ér felületéről. A beavatkozáshoz általában excimer vagy festéklézert használnak, az alkalmazott energiasűrűség több J/cm2. A kezelés során ügyelni kell a keletkezett gázok, törmelékek eltávolítására a vérből.