Antireflexiós réteg

A1.12.D10

[Ábraforrás: http://www.makszutov.hu/tudastar/antireflexios-bevonatok-a-gyakorlatban.html]

 

Az antireflexiós bevonatok vagy más néven tükröződés-csökkentő bevonatok működése viszonylag egyszerű: amennyiben vastagsága optimális (a fény hullámhosszának negyede) akkor a bevonat aljáról és tetejéről visszaverődő fénysugarak éppen ellentétes fázisban vannak, mikor találkoznak, ezáltal kioltják egymást vagyis nem látunk reflexiókat. Mindebből látható, hogy a vékonyréteg vastagsága rendkívül fontos, hiszen ez garantálja, hogy a kellő fázisban legyen a fény visszaverődéskor.  

Tekintsük a következő egyszerű modellt. A vékonyréteg felületére beeső fényhullám egy része visszaverődik a felületről, egy része pedig megtörik és behatol az anyagba. Annak a nyalábnak, amelyik behatolt az anyagba az egyik része az alsó határfelületen visszaverődik, a másik része pedig megtörik és kilép a rétegből. 

A vékonyréteg felületén újból kilépő sugarak és az első körben visszavert sugár között fellép az interferencia jelensége és a két egymást követő visszavert hullám fáziskülönbségére felírható a következő összefüggés. 

A1.12.D11

A1.12.D12

Antireflexiós bevonatot nagyon sok helyen alkalmaznak, azonban ezek minősége között igen nagy eltérések is lehetnek. Általában azonban elmondható, hogy multiréteg-szerkezetekkel jobb reflexiós értékek érhetők el.

A1.12.D13

[Ábraforrás: http://www.edmundoptics.com/]