Interferometrikus vibráció mérő elrendezések

A1.06.D20

Vibrációk mérésére többféle lehetőség van, az egyik elegáns módszer a lézeres interferometrián alapul, amely mikrovibrációk mérésére is alkalmas. A fázisérzékeny detektálás a hullámhossz 1/50 - 1/100  részével összemérhető amplitúdójú rezgések vizsgálatára is alkalmas.

A vibrációméréshez alkalmas interferométer egy Michelson-féle interferométer, ahol nagysebességű detektorral rögzítjük az csíkrendszer változásait egy adott pontban. Amennyibe a rögzítés sebessége legalább 8-10 x nagyobb a vizsgált rezgés frekvenciájánál, egy egyszerű szinusz illesztéssel meghatározható a vibráció amplitúdója és frekvenciája.

A mérés gyorsabbá és pontosabbá tehető, ha a fázistolást nem egy piezo mozgatóval végezzük, hanem az alsó ábra szerinti elrendezésben egyszerre mérjük a különböző fázisokat. Ezáltal növelhető a mérhető frekvencia tartomány. Ez utóbbi elrendezésben lehetőség van arra is, hogy a detektált hullámokat úgy dolgozzuk fel, hogy a mérést mindig a legnagyobb meredekséggel rendelkező szakaszban végezzük, ami növeli a felbontást.