Lézeraktív közeg pumpálása inkoherens fényforrással

A1.01.30

A lézerpumpáláshoz használt lámpák általában henger alakúak. Az ábra a két leggyakrabban használt egylámpás pumpálási elrendezést mutatja. Az aktív közeg mindkét esetben henger alakú tömb, melynek méretei körülbelül megegyeznek a lámpáéval. A henger sugara tipikusan néhány millimétertől néhány tíz milliméterig terjed és a hossza néhány centiméter és néhány tíz centiméter közé esik. Az (a) ábrán bemutatott elrendezésben a lámpát egy, spekulárisan visszaverő ellipszis keresztmetszetű hengertükör (pumpálási üreg) egyik fókusztengelye (F1) mentén helyezték el. Az aktív anyagot tartalmazó henger a másik (F2) fókusztengely mentén foglal helyet. Az ellipszis egyik jól ismert tulajdonsága, hogy egy sugár, mely az egyik fókuszból indul ki, a falról visszaverődve a másik fókuszba jut. Ennek következtében a lámpa által kisugárzott fény jelentős része éri el az aktív anyagot a pumpálási üreg közvetítésével. Az üreg magas visszaverőképességét arany-, vagy ezüstbevonattal érik el.

 A (b) ábrán egy közeli csatolás konfigurációt látunk. Az aktív rúd és a lámpa a lehető legközelebb vannak egymáshoz és egy hengeres pumpálási üreg veszi őket körül igen szorosan. Ebben az esetben a pumpálási üreg belső felületét úgy vonják be, hogy minél hatékonyabban szórja a rá érkező fényt. BaSO4 por-, vagy fehér kerámiabevonat közel olyan pumpálási hatékonyságot biztosít, mint az előző csatolási konfiguráció.

A1.01.D31

(a)Aktív anyag egyetlen plánparallel tömbben, a lézernyaláb cikkcakkosan ide-oda verődve halad benne.
(b)Aktív közeg több lapban, ezek Brewster-szöget zárnak be a lézernyalábbal. A konfiguráció fő előnye, hogy az aktív anyag transzverzális kiterjedése igen egyszerűen növelhető. További előny, hogy a lapok egyenként hűthetők, pl. hűtőgázzal. Ezt az elrendezést előszeretettel alkalmazzák nagyapertúrás (kb 40 cm átmérőjű) Nd:üveg erősítőkben, lézerfúziós kísérleteknél.