Diszperziós berendezések

A1.05.D20

 

[Ábra forrása: www.staff.u-szeged.hu/~oberkesi/files/FK2SPEKT08.ppt]

 

A diszperziós spektrométer: A sugárforrás fényét párhuzamosítva vezetjük a mintára. A minta ebből néhány hullámhosszúságú komponenst szelektíven elnyel. A fény maradék komponenseit a diszperziós egység térben szétteríti, amiből egy rés segítségével választjuk ki a detektorral mérni kívánt komponenst.

Mi jellemzi a diszperziós spektrométereket? A mért színkép jel/zaj viszonyait a detektor szabja meg, mivel az eredeti fényintenzitásból, a réssel csak egy kis hányadot engedünk a detektorra. A gyenge jelet nagy zajjal lehet csak mérni, ezért a diszperziós spektrométereken mért színkép jel/zaj arányát s detektor minősége szabja meg. A detektorjel nem összetett, azaz szimplex, mert egy mérési pont csak a rés által kiválasztott tartományra vonatkozó intenzitásinformációt, és a zajt hordozza.

A spektrométer felbontását a rés mérete határozza meg: mivel a detektorra egyszerre ráeső fénykomponenseket a berendezés nem tudja megkülönböztetni, ezért a rés szélessége dönti el, hogy egymástól milyen távol lévő hullámhosszokat képes megkülönböztetni, ezért a résprogram miatt változik az optikai felbontás.

Az időbeli felbontás: az egész színkép felvétele természetesen lassú, de pl. a koncentráció időbeli változását szerencsés esetben egyetlen hullámhosszon való méréssel is követhetjük, azaz csak a detektor válaszideje szabja meg az időbeli felbontást.