Lézerek hangolása

A1.03.D03

Bizonyos lézerek erősítési spektrális szélessége (pl. festéklézerek, szilárdtest-lézerek) igen nagy. Számos alkalmazásnál szükség van arra, hogy a lézerkimenet hullámhossza hangolható legyen ezen a spektrális tartományon. Más esetekben a lézererősítés több átmeneten történhet (pl. CO2 vagy Ar-lézer), melyek közül a legerősebb átmenethez tartozó módus oszcillál – viszont felmerülhet az igény, hogy a lézerhullámhosszat elhangoljuk a legerősebb vonaltól. Mindkét esetre a szokásos megoldás egy hullámhossz-szelektív elem beiktatása a rezonátorba.

A közép-infravörös tartományban, mint pl. a CO2-lézernél, az egyik tükröt egy diffrakciós rács helyettesíti, ún. Littrow-elrendezésben. Ekkor, a rács adott szögben való elfordításának függvényében, lesz egy kitüntetett hullámhossz (λ1 az (a) ábrán), mely a rezonátortengely irányába verődik vissza. A hangolás ekkor a rács forgatásával történik.

A látható, ill. a közeli infravörös spektrális tartományban diszperzív anyagból készült prizma használata az elterjedt megoldás. A prizma lapjai Brewster-szöghöz közeli szöget zárnak be a lézernyalábbal (ld. (b) ábra). A prizma adott szögű helyzete esetén egy kitüntetett hullámhossz (λ1 az ábrán) verődik vissza a 2-es tükörről a rezonátorba. A hangolás a prizma forgatásával történik.